Een gat van $ 300 miljard geeft aan dat de Amerikaanse banken nog niet veilig huis zijn (of had u dat misschien verwacht?)

Zelfs als slechts de helft van de onverzekerde spaarders hun geld zou opnemen, zouden 186 Amerikaanse banken in het geval van een bank run mogelijk kunnen instorten, waardoor $ 300 miljard aan verzekerde deposito’s in gevaar komt, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Onverzekerde spaarders hebben ongeveer $ 9 biljoen dollar aan bankverplichtingen, wat een aanzienlijk systeemrisico vormt als er een nieuwe bank run zou komen, dit volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van Columbia, Stanford, Northwestern en de University of Southern California die werd gepubliceerd op het Social Science Research Network . Niet-verzekerde deposito’s zijn klantdeposito’s die groter zijn dan de $ 250.000 FDIC-depositoverzekeringslimiet die momenteel geldt in de VS.

Het rapport is gebaseerd op informatie die is verzameld uit gegevens van de banken, waarbij de samenstelling van activa en passiva van de meer dan 4.800 Amerikaanse banken werd vastgelegd, gecombineerd met de marktprijzen van hun activa met een lange looptijd.

 “Als het opnemen van onverzekerde deposito’s zelfs maar kleine verkopen veroorzaakt, lopen aanzienlijk meer banken risico”, aldus het rapport. “Over het algemeen suggereren deze berekeningen dat recente dalingen in de waarde van bankactiva de kwetsbaarheid van het Amerikaanse banksysteem voor onverzekerde deposito’s aanzienlijk heeft vergroot.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *