Goud flirt met recordhoogtes na kaap van $ 2.000 per ounce tijdelijk te hebben gerond (in euro werd de piek met 20 euro gemist!)

Goud werd maandag in sommige valuta’s op recordhoogtes verhandeld en steeg uitgedrukt in Amerikaanse dollar tot in de buurt van de historische piekniveaus, nadat de onrust in de banksector de goudprijs in een paar dagen tijd met 10% deed stijgen.

In Amerikaanse dollars schoot goud omhoog naar $ 2.009,59 van $ 1.815 op 9 maart, met als gevolg dat de historische piek in zicht kwam. Die werd  in 2020 opgetekend op  $ 2.072,50.

In andere valuta waren er al records gesneuveld. Goud steeg voor het eerst boven de 3.000 Australische dollars en 165.000 Indiase roepies en handelde rond de 1.880 euro, slechts 20 euro verwijderd van zijn eurorecord.

“Het draait allemaal om het afdekken van risico’s”, zegt StoneX-analist Rhona O’Connell.

“Een Zwitserse bank zou voor alles en iedereen veilige haven moeten zijn”, zei ze. “Als een dergelijke bank in de problemen raakt, kun je verwachten dat de goudprijs hoger zal gaan.”

Goud is inmiddels teruggevallen tot ongeveer $ 1.987 per ounce, met technische indicatoren die erop wezen dat de rally misschien te veel te snel was gegaan.

Alle ogen zijn nu voor woensdag gericht op de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve.

Stijgende Amerikaanse rentetarieven hadden de goudprijs onder druk gezet door het rendement op concurrerende activa zoals obligaties te verhogen, maar beleggers zijn nu van mening dat de Fed haar verkrapping moet vertragen of stoppen om de druk op de banken te verminderen. Ondanks het feit dat de inflatie hoog blijft.

“Het draait nu allemaal om de Fed”, schreef MKS PAMP-strateeg Nicky Shiels in een rapport, waarbij ze voorspelt dat de rente woensdag ongewijzigd zou blijven.

Het faillissement van Silicon Valley Bank deze maand was “een gamechanger” voor goud, zei ze. “De Fed zal moeten kiezen tussen hogere inflatie OF een recessie/financiële instabiliteit, en beide uitkomsten zijn bullish voor goud, waardoor all time highs in zicht komen.”

Sommige beleggers verkopen misschien goud om op korte termijn winst te maken, maar de opwaartse trend van edelmetaal zou zich moeten voortzetten, aldus Saxo Bank-analist Ole Hansen.

“Piekkoersen hebben de afgelopen 20 jaar bij drie eerdere gelegenheden geleid tot een langdurige periode van goudsterkte. Gezien de huidige situatie lijkt een herhaling van dit scenario waarschijnlijk.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *