Is de globalisering de belangrijkste drijfveer achter de stijging van de goudprijs? (en niet te vergeten: er heerst een groot wantrouwen in het hart van het financiële systeem

Willem Middelkoop, chief investment officer en oprichter van Commodity Discovery Fund, heeft een bijzondere visie op de evolutie van de goudprijs en daarom laten we hem vandaag tweemaal aan het woord in deze blog.

Middelkoop is namelijk van mening dat de belangrijkste drijfveer voor goud de groeiende verschuiving in de globalisering is. Hij legde uit dat de wereld snel op weg is naar een multipolair systeem, aangezien de Amerikaanse dollar haar rol als reservevaluta begint te verzwakken.

Hij merkte op dat de door de VS geleide sancties tegen Rusland nadat het vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, de wereldwijde financiële markten dichter bij een grote confrontatie tussen de westerse en oosterse landen hebben gebracht.

“De kleine beleggers snappen dit niet en de klassieke media in het algemeen snappen dit al evenmin, maar op het hoogste niveau snappen de centrale banken maar al te goed in wat er gebeurt. Ze dekken zichzelf in door goud te kopen”, zei hij.

Vorig jaar toonden gegevens van de World Gold Council aan dat centrale banken wereldwijd 1.136 ton goud kochten, het hoogste geregistreerde niveau dat teruggaat tot de jaren 1950.

“En als de centrale bankiers richting goud beginnen te vluchten, is dat een heel krachtig teken dat er een groot wantrouwen heerst in het hart van het financiële systeem”, aldus Middelkoop.

De grootste vraag naar goud door de centrale bank komt van de People’s Bank of China, die sinds november 109 ton goud heeft gekocht. Middelkoop zei dat hij verwacht dat China het hele jaar door goud zal blijven kopen.

“Het is geen toeval dat China net weer is begonnen met het publiceren van hun goudaankopen. Ze laten de wereld weten dat ze een internationale valuta hebben”, zei hij.

Hoewel deglobalisering de nieuwe drijvende kracht zal zijn achter de langetermijnrally van goud, zei Middelkoop dat hij verwacht dat de vonk die de explosie doet ontbranden een spil zal zijn in het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *