Vanmiddag is het de beurt aan de Amerikaanse centrale bank (die met de rug tegen de muur staat en hoe dan ook genaaid is)

De Fed maakt vanmiddag het besluit bekend van haar FOMC-vergadering. Als de Fed de rente verhoogt, zal dit de druk op het banksysteem alleen maar vergroten.

Depositohouders, zowel in de VS als in Europa, ontvluchten de banken omdat A) die banken bijna niets aan rente betalen, terwijl de Amerikanen 3%-4% kunnen verdienen in een geldmarktfonds of kortlopende T-Bills en B) de deposanten zijn nu doodsbang dat de banken waar ze hun geld bewaren failliet zouden kunnen gaan.

Bedenk dat de VS de afgelopen twee weken net de 2e en 3e grootste bankfaillissementen uit de geschiedenis hebben meegemaakt. En tijdens het weekend moest de kolos van $ 1,4 biljoen Credit Suisse worden gered door UBS en de Zwitserse regering.

Simpel gezegd: de problemen die ertoe hebben geleid dat Silicon Valley Bank en Credit Suisse failliet gingen / gered moesten worden, zullen alleen maar erger worden als de Fed morgen besluit de rente weer te verhogen.

Het alternatief voor de Fed is niet veel beter. De inflatie klokt momenteel binnen op 6%. Als de Fed morgen de rente niet verhoogt, zal de inflatie verder woekeren.

Simpel gezegd, de Fed is hoe dan ook genaaid.

Ja, als de Fed vandaag de rente niet verhoogt, zal er een opluchtingsrally zijn in risicovolle activa. Maar die opluchting zal snel veranderen in paniek als de rente op Amerikaanse staatsobligaties hoger explodeert.

Vergeet niet dat de VS meer dan $ 31 TRILJOEN aan schulden heeft en een schuld/bbp-ratio van 120%. Er zijn meer dan $ 70 biljoen schuldbewijzen in het financiële systeem en nog eens $ 500 biljoen aan derivaten die worden verhandeld op basis van rentetarieven.

Wat gebeurt er met al die schulden als het rendement op de 10-jaars Amerikaanse schatkist stijgt tot 7% of zelfs 9% of als de Fed de inflatie laat woekeren uit angst voor een verergering van de bankencrisis?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *