Goldman Sachs verwacht een grondstoffen supercyclus (en wij houden dan vooral de zilverprijs in de gaten)

Goldman Sachs verwacht een grondstoffen supercyclus aangedreven door China, zei het hoofd grondstoffen van de Amerikaanse zakenbank.

Jeff Currie, wereldwijd hoofd grondstoffen voor Goldman Sachs was aanwezig op de Financial Times Commodities Global Summit, en hij verwees daar naar de paniek die het gevolg was van het recent omvallen van twee banken.

“Als je dit soort littekens hebt, duurt het historisch gezien maanden om terug kapitaal op de markt te krijgen … We zullen in juni nog steeds een tekort aan investeringen hebben en het zal de olieprijzen opdrijven omdat de oliemaatschappijen simpelweg te weinig investeren.”

De olieprijs zakte naar het dieptepunt in 15 maanden nadat een crisis bij de op één na grootste bank van Zwitserland, Credit Suisse, die volgde op de ineenstorting van twee Amerikaanse kredietverstrekkers, leidde tot een overname door de grotere Zwitserse rivaal UBS.

Currie benadrukte dat de klap eerder aan de aanbodzijde dan aan de vraagzijde was en hij blijft erg optimistisch over koper.

“Wat koper betreft, zijn de vooruitzichten buitengewoon positief. We zullen op de laagste voorraden zitten die ooit zijn geregistreerd, namelijk 125.000 ton. We hebben een pieklevering in 2024…Op korte termijn schatten we dat de koperprijs naar $ 10.500 kan en op langere termijn is ons prijsdoel $ 15.000 per ton.”

Zijn opmerkingen kwamen overeen met die van de grote koperhandelaar Trafigura, die zei dat de prijs de $ 12.000 zou kunnen overschrijden. Koper bereikte in maart 2022 een recordhoogte van $ 10.845.

Currie voegde eraan toe dat de zorgen over de banksector zich concentreerden op de Amerikaanse regionale banken, terwijl Europa relatief veilig was voor besmetting.

Maar de belangrijkste grondstof die profiteert van de grondstoffen supercyclus zou wel eens zilver kunnen zijn. We houden de evolutie van de zilverprijs dan ook nauwlettend in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *