De bankencrisis heeft zojuist haar eerste grote slachtoffer geëist (en dat zal niet het laatste zijn)

Tot dusver in deze bankencrisis waren de banken die in de problemen raakten groot, maar niet gigantisch groot. De grootste was Silicon Valley Bank, de 15e grootste bank in de VS op het moment van de ineenstorting met ongeveer $ 209 miljard aan activa.

Eerder deze week kocht UBS Credit Suisse voor $3,3 miljard. Credit Suisse is geen regionale bank. Het is een grote bank met $ 1,4 TRILJOEN aan activa. De bank was inderdaad letterlijk groter dan het land waarin ze was gevestigd (het BBP van Zwitserland is ongeveer $ 800 miljard).

Voor een bank van deze omvang is het failliet gaan een belangrijke ontwikkeling. Nog belangrijker zijn echter de details van de UBS/Credit Suisse-deal… namelijk dat zowel Credit Suisse-obligatiehouders als aandelenhouders (meestal) worden weggevaagd.

Voor ongeveer $ 16 miljard aan Credit Suisse Tier1A-obligaties wordt afgeschreven naar NUL, terwijl Credit Suisse-aandeelhouders slechts één aandeel UBS-aandelen ontvangen voor elke 22,48 aandelen Credit Suisse-aandelen die ze bezaten.

Waarom is dit een groot probleem?

Omdat niemand bij zijn volle verstand na deze deal nog obligaties of aandelen van een bank in moeilijkheden zou willen hebben.

Zie het zo… daarvoor hadden banken al twee grote problemen:

1) Ze betalen slechts 0,23% of zo op deposito’s wanneer deposanten 3%-4% kunnen verdienen in een geldmarktfonds of kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dus het geld ontvluchtte de banken voor die hoger renderende investeringen in veilig papier.

2) De depositohouders waren doodsbang voor bankfaillissementen. En dus ging er nog MEER geld op de vlucht.

Nu staan banken voor een nieuw probleem: proberen investeerders aan te trekken wanneer de kans zeer reëel is dat zowel obligatiehouders als aandeelhouders worden weggevaagd als die bank failliet gaat. Benieuwd hoe dat zal lukken. Want Credit Suisse zal ongetwijfeld niet de laatste bank zijn die in de problemen raakt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *