Centrale banken hebben wereldwijd de klassenoorlog gekozen boven financiële stabiliteit

Met op kop de Amerikaanse Federal Reserve hebben de centrale banken over de hele wereld het afgelopen jaar een gelijkaardige filosofie gevolgd: de inflatie verlagen, ongeacht de kostprijs. Zelfs als dit betekent dat zowel de man in de straat als bedrijven de pijn van die politiek voelen.

Maar de aanpak van de centrale banken werd de afgelopen weken meer dan ooit in twijfel getrokken na verschillende spraakmakende crises in de banksector. Een Britse econoom voorspelde dat de centrale banken de voorkeur geven aan klassenoorlog boven financiële stabiliteit.

De Fed en de andere centrale banken hebben te maken met een strakke arbeidsmarkten en met hoge lonen als belangrijkste onderliggende oorzaken achter de inflatie.

De ambtenaren die aan het hoofd van centrale banken staan, lijken bereid om particuliere banken en wereldwijde financiële stabiliteit op te offeren in hun haast om de tarieven te verhogen, de vraag te verpletteren, werknemers te disciplineren en het inkomen van de natie te verkleinen”.

Ann Pettifor, een Britse econoom en economisch adviseur die de wereldwijde financiële crash van 2008 voorspelde met een boek uit 2006 over de toenemende schulden wereldwijd, waarschuwde voor de huidige situatie als volgt in haar nieuwsbrief: “De centrale bankiers varen een gevaarlijke koers door de rentetarieven te verhogen, de vraag te onderdrukken en de lonen te verlagen,” schreef Pettifor. “Door gebrek aan onder andere vakkundige analyses, voldoende regulering en toezicht en een vooruitziende blik hebben de centrale bankiers aangetoond dat bereid zijn om grote risico’s te nemen en om zelfs de wereldwijde financiële instabiliteit in gevaar te brengen. Met andere woorden: hun effectieve voorkeur gaat uit naar klassenoorlog boven financiële stabiliteit. “

Ze bekritiseerde ook de Europese Centrale Bank voor het vasthouden aan een grote tariefverhoging vorige week, ondanks de recente instorting van Credit Suisse.

Pijn voor werknemers en mensen met een lager inkomen wordt voorgesteld als een noodzakelijk kwaad in de strijd om de inflatie door Fed-voorzitter Jerome Powell en andere prominente economen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *