Goudprijs moet kunnen profiteren van de onstuitbare opmars van ‘greenflation’ (wat is dat alweer voor een beestje?)

De analisten van Société Générale zeiden dat een zwakke Amerikaanse dollar de bredere grondstoffenprijzen zou moeten blijven kunnen ondersteunen. De analisten merkten ook op dat de wereldwijde groene energieovergang op lange termijn de grondstoffenprijzen zal stimuleren.

“Greenflation is de inflatie die ontstaat wanneer de prijzen stijgen als gevolg van een verhoogde vraag naar (of verminderd aanbod van) kritische grondstoffen die nodig zijn om de wereld duurzaam en groener te maken,” zeiden de analisten. “Meer dan 20 verschillende metalen zijn van cruciaal belang voor de overgang van schone energie, en de cumulatieve vraag naar koper en nikkel zal de komende 30 jaar meer dan verdubbelen en viervoudig moeten worden om de overeenkomst in Parijs te bereiken …”

Socgen verhoogde anderzijds de blootstelling aan aandelen enigszins tot 35% van zijn portefeuille, tegenover een stijging van 33% in december. In overeenstemming met zijn zwakke Amerikaanse dollarvooruitzichten, heeft de bank haar blootstelling aan Europese aandelen verhoogd en zijn blootstelling aan Amerikaanse aandelen verlaagd. In het bijzonder beveelt de bank aan dat beleggers wegblijven van Amerikaanse banken, omdat de sector zijn ergste crisis ziet sinds de grote financiële crisis van 2008.

“Voor aandelenbeleggers is het belangrijkste om te onthouden dat Amerikaanse aandelen een bodem bereiken zodra een recessie is begonnen en dat de cyclus van renteverlagingen door de Fed nodig is om een herstart van de seculiere bullmarkt te zien. We denken dat zowel een Amerikaanse recessie als de ommekeer op de beurs volgend jaar zal plaatsvinden.”

Socgen heeft ook de blootstelling aan obligaties verlaagd. De bank wil 29% van haar portefeuille beleggen in staatsobligaties en 15% in bedrijfsobligaties, een daling van respectievelijk met 33% en 25%.

“Als we kijken naar de activa met vastrentende inkomens, merken we op dat de volatiliteit erg hoog is. Er is veel onzekerheid over de vraag of de huidige opbrengsten van de staatsobligaties voldoende om de risico’s te compenseren. Er is ook veel onzekerheid rond het traject van de wereldeconomie en dus of de huidige opbrengsten die worden aangeboden door bedrijfsobligaties hoog genoeg zijn om aantrekkelijk te zijn. Anderzijds is contant geld (overnachtingspercentages) vrij van duurrisico- en standaardrisico’s, “zeiden de analisten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *