Wall Street fors lager na negende renteverhoging op rij, goudprijs krijgt weer zicht op de kaap van $ 2.000

De Federal Reserve heeft gisterenavond aangekondigd dat ze de rentetarieven opnieuw met 0,25 procentpunt verhoogt, waardoor het tarief voor de fed funds wordt verhoogd naar een doelbereik van 4,75 tot 5,0 procent. Met deze stap markeerde de Federal Reserve de negende vergadering op rij waarin ze de rente verhoogde in een poging om de liquiditeit op de financiële markten snel te verminderen en de hoge inflatie te beteugelen.

Nu de staatsschuld de kaap van 32 biljoen dollar nadert, zullen stijgende rentetarieven de kosten van de federale overheid verhogen, aangezien deze meer rente moet betalen op de uitstaande schulden. Natuurlijk heeft de Amerikaanse overheid  tientallen jaren geprofiteerd van een seculiere daling van de rente. Hoewel de tarieven tijdens een economische hoogconjunctuur meestal stijgen, zijn ze op de lange termijn gestaag gedaald.

Zolang de inflatie hoger blijft dan de rente, profiteert de overheid van de inflatie door eerdere schulden af te lossen met de minder waardevolle dollars van vandaag. Dat is natuurlijk een aantrekkelijk vooruitzicht voor de overheid, maar niet voor degenen die haar schuld kopen.

De reactie van de beurs op Wall Street op de nieuwe renteverhoging was negatief, de Dow Jones sloot ruim 1,60% hoger. Anderzijds steeg de goudprijs 1,82% tot $ 1.976,50, zodat de kaap van $ 2.000 langzaam maar zeker weer in het vizier komt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *