Olieprijzen onder druk door overaanbod en economische onzekerheid

De prijzen voor ruwe olie daalden donderdag nadat de Federal Reserve aangaf dat de Amerikaanse economie nog niet uit de problemen is en de EIA opnieuw een opbouw van ruwe olievoorraden meldde voor de afgelopen weken.

Hoewel de olieprijzen vlak na de monetaire beleidsvergadering van de Fed, die werd afgesloten met een besluit tot een renteverhoging van 25 basispunten, waren gestegen, werden ze vervolgens al snel onder druk gezet door opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell over de kredietrisico’s in het banksysteem van het land.

De opmerkingen van Powell hadden te maken met twee spectaculaire bankinstortingen eerder deze maand, waardoor de prijs voor ruwe olie kelderd uit angst dat het omvallen van de banken een domino-effect zou kunnen veroorzaken in de Amerikaanse banksector.

“Verschillende economische risico’s werden aangekaart tijdens de Fed-vergadering, terwijl hoger dan verwachte Amerikaanse voorraden ruwe olie het optimisme over de vraagvooruitzichten enigszins temperden”, vertelde IG-marktstrateeg Yeap Jun Rong aan Reuters.

Ondertussen droeg OPEC+ bij aan het bearish sentiment op de oliemarkten door te zeggen dat de organisatie ondanks de daling van de olieprijzen geen plannen had om nieuwe aanpassingen aan haar productieschema door te voeren.

In een gesprek met Reuters eerder deze week zeiden sommige OPEC+-afgevaardigden dat de groep niet van plan was tussenbeide te komen op de oliemarkt met veranderingen in haar productiebeleid en dat het kartel waarschijnlijk de huidige quota tot eind 2023 zou behouden.

“Het zou voorbarig zijn voor de OPEC+ om actie te ondernemen zonder eerst te begrijpen wat de risico’s zijn”, zeiden analisten van Energy Aspects in een notitie, ook deze week.

Volgens Natasha Kaneva, hoofd Global Commodities Research van JP Morgan, zal de oliemarkt de komende twee maanden een overaanbod kennen en zullen de prijzen tot mei onder druk blijven staan, aangezien de wereldwijde voorraden waarschijnlijk met 46 miljoen vaten zullen groeien.

De twee dingen die dit volgens Kaneva kunnen veranderen, zijn marktinterventie door OPEC+ via een outputaanpassing en een beslissing van de Amerikaanse regering om opnieuw te beginnen met het aanvullen van de strategische aardoliereserve.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *