Goud kan profiteren van het einde van rentecyclus in de VS (maar verwacht voorlopig geen rentedalingen)

De goudprijs steeg donderdag nadat de Amerikaanse Federal Reserve liet doorschemeren dat het een pauze nadert in haar renteverhogingscyclus, waardoor goud een aantrekkelijkere investering wordt in een omgeving met lage rentevoeten en een zwakkere dollar.

Traditioneel beschouwd als een indekking tegen inflatie en economische onzekerheden, steeg de prijs van het goud woensdag met 2% nadat de Fed de rentetarieven naar verwachting met 25 basispunten had verhoogd. Donderdag kwam daar nog eens 2,5 procent bij.

Veel van wat we van Fed-voorzitter Powell hoorden, was nog steeds gericht de strijd van de Fed tegen de inflatie. Hij maakte daarbij duidelijk dat renteverlagingen dit jaar niet moeten verwacht worden”, zei Ilya Spivak, hoofd van Global Macro bij Tastylive.

De beleidsmakers van de Fed gaven de hint van nog maar één renteverhoging dit jaar en minder kans versoepeling volgend jaar dan de meeste economen drie maanden geleden nog hadden gedacht. Of met andere woorden: het zal langer dan verwacht duren alvorens de rente weer naar omlaag gaat.

Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwde in zijn persconferentie dat de Fed al het nodige zal doen om de inflatie terug te brengen tot 2% en de rente zo nodig zal blijven verhogen.

“The devil was in the language details and Powell’s presser”, zei Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij MKS PAMP SA, maar ze voegde eraan toe dat tegen de achtergrond van nog meer financiële en economische onzekerheid en het uitdoven van de

renteverhogingen door de Fed het goud weer volop stijgingskansen krijgt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *