Goudprijs flirt met kaap van $ 2.000 (vraag naar goud is de laatste weken sterk gestegen)

Na eerder deze week te hebben geflirt met het “mooie, ronde getal” van 2000 heeft de goudprijs – die de afgelopen twee weken met $ 150 is gestegen te midden van een meedogenloze bankencrisis – werd gisteren voor het eerst sinds maart 2022 de kaap van $ 2.000 overschreden.

De stijging van gisteren kwam slechts enkele uren nadat niemand minder dan Goldman Sachs zijn koersdoel voor goud van de ene op de andere dag verhoogde van $ 1.950 naar $ 2.050 in een rapport met als titel “Angst voor besmetting”. Voorlopig is de barrière op $ 2.000 echter nog niet definitief gesloopt.

Volgens de World Gold Council bereikte de totale vraag naar goud vorig jaar een hoogtepunt in tien jaar. De vraag steeg in 2022 met 18% tot 4.741 ton, bijna op hetzelfde niveau als in 2011, zei de WGC eerder dit jaar.

En de particuliere beleggers waren een van de leidende krachten achter deze stijging. De wereldwijde vraag naar baren en munten steeg tot het hoogste punt in negen jaar van 1.217 ton, een stijging van 2% ten opzichte van 2021.

“De behoefte aan vermogensbescherming in het wereldwijde inflatieklimaat bleef een belangrijk motief voor de aankoop van goudbeleggingen”, aldus de WGC. “Aanhoudende zwakte van de Amerikaanse dollar, toenemende recessierisico’s, een aanhoudend hoge correlatie tussen obligaties en aandelen en verhoogd geopolitiek risico vormen de ruggengraat van een positief verhaal voor goud in 2023.” De laatste weken is de vraag naar goud opnieuw sterk gestegen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *