“We hoeven ons geen zorgen te maken over Deutsche Bank” (of misschien toch een klein beetje?)

Politici, economen en zowat iedereen die recht van spreken te hebben of meent recht van spreken te hebben waarschuwden eind vorige week dat we ons geen zorgen hoefden te maken over het mogelijk omvallen van Deutsche Bank. Dat roept wrange herinneringen op aan 2008, toen ons voortdurend voor ogen werd gehouden dat er van problemen bij de banken geen sprake was. De afloop van het verhaal is bekend: er waren wel degelijk problemen en niet van de kleinste zelfs. Slechts ten koste van alle moeite van de wereld kon de banksector overeind worden gehouden.

“We hoeven ons geen zorgen te maken over Deutsche Bank”, zo luidde de boodschap die ons afgelopen vrijdag werd opgelepeld. Maar mogen we ons misschien toch een klein beetje zorgen maken? Een deel van de zorgen rond Deutsche Bank concentreert zich op haar blootstelling aan commercieel vastgoed in de VS en haar omvangrijke derivatenboek.

De uitverkoop in de aandelen werd aangewakkerd door de enorme vraag naar de vijfjarige credit default swaps (CDS) van Deutsche Bank, derivaten die als een verzekering fungeren voor het geval de bank in gebreke blijft met haar betalingen. De prijzen sprongen vorige week vrijdag op een gegeven moment naar hun hoogste niveau sinds 2018.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz probeerde de zorgen weg te nemen door op zijn beurt te stellen dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Hij voegde eraan toe dat Deutsche Bank haar bedrijfsmodel fundamenteel heeft gemoderniseerd en gereorganiseerd en een zeer winstgevende bank is.

Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank Bundesbank, zei dat de volatiliteit van bankaandelen niet verrassend is gezien de recente gebeurtenissen in de sector. Hij merkte echter op dat beleidsmakers klaarstaan voor het geval de bancaire onrust toeneemt. Wat moeten we uit het verhaal van Deutsche Bank onthouden? Op de eerste plaats dat het nog spannende weken kunnen worden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *