Amerikaanse centrale bank zit gevangen tussen hamer en aambeeld (en daar kan de goudprijs van profiteren)

De Fed zit vast tussen een economische ineenstorting en een op hol geslagen inflatie. Of om het meer plastisch uit te drukken: de Amerikaanse centrale bank zit gevangen tussen hamer en aambeeld. Wat de vooruitzichten voor de goudprijs blijft ondersteunen, zo denkt men bij BCA Research

Zelfs als goud nog niet klaar is om definitief boven de $2.000 per ounce uit te breken, zal het op het huidige niveau goed worden ondersteund, aangezien de aanhoudende beleidsfout van de Federal Reserve de inflatie zal opdrijven, aldus een onderzoeksbureau.

In een rapport dat laat op woensdag werd gepubliceerd, bevestigden grondstoffenanalisten van BCA Research opnieuw hun optimistische vooruitzichten voor goud tot 2023. Het bedrijf had een longpositie in goud sinds november, toen de prijzen rond de $ 1.750 per ounce handelden.

De analisten van het in Montreal gevestigde bedrijf zeiden dat goud wat winstnemingen zou kunnen zien, aangezien de Amerikaanse centrale bank enig hernieuwd vertrouwen in het banksysteem wekte nadat ze de rentetarieven met 25 basispunten had verhoogd.

Ondanks de recente ineenstorting van de Amerikaanse regionale instellingen Silicon Valley Bank en Signature Bank, en het faillissement van het in Zwitserland gevestigde Credit Suisse, een van Europa’s grootste banken, zei de Federal Reserve dat de banksector “sterk en veerkrachtig” blijft.

Hoewel de Federal Reserve haar agressieve verstrakking van het monetaire beleid handhaaft, heeft ze een vloedgolf van liquiditeit op de financiële markten losgelaten om banken van voldoende werkkapitaal te voorzien. Hoewel de angst de afgelopen week is afgenomen, zei BCA dat de Amerikaanse centrale bank nog steeds met een aantal grote problemen wordt geconfronteerd.

“Het FOMC-besluit om de rentetarieven te verhogen, zou de markten moeten helpen overtuigen van de gezondheid van de Amerikaanse economie. De Fed zit echter nog steeds vast tussen het risico van een economische ineenstorting als gevolg van agressieve renteverhogingen of een op hol geslagen inflatie als gevolg van nietsdoen”, aldus de analisten. “Goudprijzen zullen ondersteund blijven te midden van verhoogde onzekerheid over het Amerikaanse economische beleid en het risico van verhoogde totale inflatie.”

Samen met goud blijft de broker optimistisch over brede grondstoffensector, aangezien het monetaire beleid van de Federal Reserve een vergissing blijft en de onderliggende problemen die de inflatie aandrijven niet aanpakt.

De analisten zeiden dat ze verwachten dat de onzekerheid over het economisch beleid hoog zal blijven, aangezien de Federal Reserve in een risicobeheermodus blijft totdat de bankencrisis is opgelost.

Ondertussen zal inflatie een probleem blijven, voegden ze eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *