Explosief gestegen optievolumes laten verdere stijging goudprijs vermoeden (waaronder deep “out of the money”-opties zijn populair)

Bankaandelen kregen afgelopen vrijdag opnieuw klappen, waarbij de Europese reuzen Deutsche Bank en UBS werden geteisterd door de bezorgdheid dat toezichthouders en centrale banken de ergste schok voor de sector sinds de financiële crisis van 2008 nog moeten bedwingen.

“Elke bezorgdheid die opduikt over onderkapitalisatie van Amerikaanse banken zal een factor zijn voor de stijging van goud”, zegt Bob Haberkorn, senior marktstrateeg bij RJO Futures. “De dalen die je zult zien, zullen in deze omgeving vrij snel worden opgekocht.”

Goudbeleggers maakten ook de balans op van de opmerkingen van James Bullard, president van de Federal Reserve van St. Louis, en van Raphael Bostic, president van Atlanta, die beiden erkenden dat hoewel de problemen in de banksector de renteafspraak van de centrale bank uitdagend maakten, de focus nog steeds lag op het terugdringen van de inflatie.

De Fed verhoogde vorige week de rente zoals verwacht met een kwart procentpunt, maar gaf aan dat ze op het punt stond te pauzeren.

Het vijfdaagse voortschrijdende volume aan callopties op de SPDR Gold Trust ETF is sinds het begin van de maand meer dan vervijfvoudigd. De verhouding tussen calls en puts – opties die worden gebruikt om bearish bets te plaatsen of bescherming te bieden tegen neerwaartse risico’s – is ook naar extreme niveaus gestegen, wat erop wijst dat de handelaren het erover eens zijn dat de prijzen stijgen.

Er was een vergelijkbare toename in interesse in CME’s goudfutures en daaraan gekoppelde opties, waaronder deep “out of the money”-opties, die alleen zouden uitbetalen als de goudprijs nieuwe all-time highs bereikt.

De bankencrisis die eerder deze maand begon met de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank zorgde voor zowel korte als lange termijn katalysatoren voor een stijging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *