Beleggers wachten gespannen tot er weer een dominosteen valt (goudprijs kan deze week doorbraak boven $ 2.000 kunnen forceren)

Bankaandelen daalden vrijdag sterk in Europa, waarbij zwaargewichten Deutsche Bank en UBS Group werden geteisterd door zorgen dat de ergste problemen in de sector sinds de financiële crisis van 2008 nog niet onder controle zijn.

Deutsche Bank daalde voor de derde dag op rij en zakte op het diepste punt tot meer dan 1% na een scherpe stijging van de kosten om de obligaties van de Duitse gigant te verzekeren tegen het risico van wanbetaling.

De aandelen van de grootste Duitse bank hebben deze maand tot nu toe een vijfde van hun waarde verloren en de kosten van zijn credit default swaps (CDS) – een vorm van verzekering voor obligatiehouders – stegen vrijdag naar het hoogste punt in vier jaar, volgens gegevens van S&P Market Intelligence.

“Deutsche Bank staat al een tijdje in de schijnwerpers, net als Credit Suisse”, zegt Stuart Cole, hoofd macro-econoom bij Equiti Capital.

“Het heeft verschillende herstructureringen en leiderschapswisselingen ondergaan in pogingen om het weer op een solide basis te krijgen, maar tot nu toe lijkt geen van deze inspanningen echt te hebben gewerkt.”

Deutsche Bank weigerde commentaar te geven toen Reuters contact met haar opnam.

De wereldwijde bankensector is opgeschrikt sinds de plotselinge ineenstorting deze maand van twee Amerikaanse regionale banken. Beleidsmakers hebben benadrukt dat de onrust verschilt van de wereldwijde financiële crisis van 15 jaar geleden, door te zeggen dat banken beter gekapitaliseerd zijn en dat fondsen gemakkelijker beschikbaar zijn.

Maar de zorgen verspreidden zich snel en op zondag nam UBS met spoed de Zwitserse collega Credit Suisse AG over, nadat de geldschieter in moeilijkheden het vertrouwen van investeerders had verloren.

Volgens twee bronnen die op de hoogte zijn van de plannen, haasten de Zwitserse autoriteiten en UBS zich om de overname binnen een maand af te ronden.

“We wachten nog steeds gespannen tot er weer een dominosteen valt, en Deutsche is duidelijk de volgende waar iedereen aan denkt (terecht of onterecht), zei Chris Beauchamp, hoofdmarktanalist bij IG.

“Het lijkt erop dat de bankencrisis nog niet helemaal tot bedaren is gebracht”, zei Beauchamp verder nog.

Traders wedden op een verdere stijging van de goudprijs nadat deze vorige week een hoogste punt in 12 maanden bereikte, aangezien investeerders voorspellen dat de cyclus van renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve voorbij is en veilige havens zoeken tijdens de onrust in de banksector.

De prijzen zakten terug nadat ze het niveau van $ 2.000 de hele week verschillende keren hadden getest, maar de handel in goudopties suggereert dat veel beleggers de komende weken een meer aanhoudende rally verwachten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *