De schrik zit er goed in bij de beleggers: maar $ 19,7 miljard aan IPO’s dit jaar

De onrust in de Amerikaanse bankensector heeft een negatieve invloed gehad op de markt voor beursintroducties (IPO’s). IPO’s haalden dit jaar wereldwijd slechts 19,7 miljard dollar op, 70% minder dan een jaar geleden, volgens gegevens van Bloomberg. Dat is het laagste niveau sinds 2019.

In de VS is dit jaar tot nu toe slechts 3,2 miljard dollar opgehaald via beursintroducties. Aandeelhouders en bedrijven verkochten vroeg in het jaar snel aandelen om te profiteren van de beursrally.

Die rally liep echter grotendeels uit de hand toen de Federal Reserve de rente bleef verhogen om de inflatie af te koelen. De problemen in de bankensector na de val van Silicon Valley Bank hebben ook hun weerslag gehad op de beursgangplannen van bedrijven. Het enige lichtpuntje waren de secundaire aanbiedingen, die dit jaar 76 miljard dollar opbrachten, een stijging van 48% ten opzichte van een jaar geleden.

Bedrijven zoals de fabrikant van elektrische voertuigen Rivian wendden zich ook tot converteerbare obligaties om goedkoper geld in te zamelen. Dit jaar is tot dusver wereldwijd voor ongeveer $ 6,4 miljard aan converteerbare obligaties uitgegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *