Onrust op de financiële markten zet de zaken op hun kop (in de verte dreigt ook onheil in China)

Het is duidelijk dat de recente onrust de zaken op zijn kop heeft gezet, zo stelt Frank Vranken, chef Investment Strategy, Edmond de Rothschild (Europa), Belgische tak. De rendementen op de obligatiemarkten year-to-date waren nog maar 3 weken geleden negatief, maar zijn nu positief.

Ondertussen moesten de aandelenmarkten een deel van hun winst teruggeven, zo niet al hun winst. In korte tijd is er zoveel gebeurd. Banken bevinden zich nu in het epicentrum van de aandacht van beleggers en de koersactie van Deutsche Bank van afgelopen vrijdag spreekt boekdelen. Ineens zoomen alle beleggers in op CDS-spreads en -prijzen. Welke bewegen en welke bewegen niet?

Een ander gevolg van de groeiende marktonzekerheid is volgens Vranken de waanzin om geld in geldmarktfondsen te stoppen, vooral in de VS. AuM in dergelijke fondsen wordt extreem. Er stroomt ook geld naar grote technologie en uit kleinere aandelen.

Deze maand was de underperformance van de Russell2000-index ten opzichte van de Nasdaq100-index maar liefst 15%. Maar tijdens eerdere recessies was de technologiesector geen veilige haven. Consumptiegoederen hebben de beste staat van dienst als toevluchtsoord. En wat te denken van Bitcoin? De cryptovaluta wint (tot nu toe met 70%) terwijl bedrijven als Coinbase worden verpletterd door toezichthouders. Crypto, een veilige plek om uw geld te parkeren? Serieus?

De hamvraag is dus of ‘kredietschaarste’ zich zal verspreiden en bedrijven en individuen zal treffen? Interessant is dat uit gegevens van BofA bleek dat de creditcarduitgaven dit jaar voor het eerst daalden in de VS, d.w.z. met 0,4% in de week die eindigde op 18 maart.

De Fed maakte ook bekend dat ze verwachten dat een vertraging van de kredietverlening als gevolg van de bankencrisis het werk voor hen zal doen. Daarom kijken we nu allemaal naar gegevens om die overtuiging te staven. Gegevens over werkloosheidsaanvragen zouden die indicator kunnen zijn.

Kleine en middelgrote bedrijven bieden 70% van de Amerikaanse beroepsbevolking. Als ze worden getroffen door een grote kredietcrisis, moeten ze misschien binnenkort werknemers ontslaan.

Ondertussen staat inflatie nog steeds centraal voor de centrale banken, zo merkt Vranken op. Deze week krijgt de Fed een lezing over hun favoriete inflatiemeters, d.w.z. de kern-PCE- en deflatorindices. Last but not least hoorden we vanmorgen dat de winstgevendheid bij Chinese industriële bedrijven in de eerste twee maanden van het jaar kelderde in vergelijking met 2022. Zoals eerder betoogd, is de jury nog steeds niet uit over de grote Chinese opleving en de daaraan gekoppelde piek in bedrijfswinsten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *