Is ‘Debit Suisse’ de voorbode van nog veel meer onheil? Financiële crashes en revoluties zijn onmogelijk totdat ze onvermijdelijk zijn

Financiële crashes zoals revoluties zijn onmogelijk totdat ze onvermijdelijk zijn. We halen deze halve titel nogmaals om ze goed te laten doordringen. Die crashes verlopen meestal in fasen. Sinds de centrale banken de rente zijn gaan verhogen als reactie op de stijgende inflatie, staan de financiële markten onder druk.

In 2022 was er de crypto-meltdown (ongeveer $ 2 biljoen aan verliezen). De S&P500-index daalde zo’n 20 procent. De grootste Amerikaanse technologiebedrijven, waaronder Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon, verloren ongeveer 4,6 biljoen dollar aan marktwaarde. De Britse goudcrisis van september 2022 heeft mogelijk 500 miljard dollar gekost. 30 procent van de opkomende landen en 60 procent van de lage-inkomenslanden kampt met een schuldencrisis. De problemen hebben nu het financiële systeem bereikt, waarbij Amerikaanse, Europese en Japanse banken in maart 2023 ongeveer 460 miljard dollar aan marktwaarde verloren.

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of er een volwaardige financiële crisis op handen is, is het traject niet veelbelovend.

De getroffen Amerikaanse regionale banken hadden specifieke tekortkomingen. De ineenstorting van Silicon Valley Bank (“SVB”) bracht het renterisico aan het licht van het financieren van langlopende vastrentende effecten met kortlopende deposito’s. SVB en First Republic Bank (“FRB”) illustreren ook het probleem van de limiet van $ 250.000 op de dekking van de Federal Deposit Insurance Corporation (“FDIC”). Meer dan 90 procent van de mislukte SVB- en Signature Bank- en tweederde van de FRB-deposito’s waren onverzekerd, wat een aanleg vormde voor een liquiditeitsrun in periodes van financiële onzekerheid.

De crisis is niet exclusief Amerikaans. Credit Suisse is tot op heden de meest getroffen Europese instelling. De eerbiedwaardige Zwitserse bank – die door critici ‘Debit Suisse’ werd genoemd – heeft een bewogen geschiedenis van bankdictators, witwassen van geld, schendingen van sancties, belastingontduiking en -fraude, het versnipperen van documenten waar regelgevers naar op zoek waren en slecht risicobeheer, zoals recentelijk blijkt uit spraakmakende verliezen in verband met hedgefonds Archegos en fintech-bedrijf Greensill. Het werd geplaagd door bedrijfsspionage, personeelswisselingen en herhaalde mislukte herstructureringen.

Europese banken, in Duitsland, Italië en kleinere economieën in de eurozone, kunnen vatbaar zijn vanwege de slechte winstgevendheid, het gebrek aan essentiële schaalgrootte, de twijfelachtige kwaliteit van de leningen en het overgebleven littekenweefsel van de schuldencrisis van 2011.

De kredietportefeuilles van banken in opkomende markten staan voor de test van een economische vertraging. Er zijn specifieke sectorale zorgen, zoals de blootstelling van Chinese banken aan de vastgoedsector, die aanzienlijke staatssteun ($ 460 miljard) noodzakelijk heeft gemaakt.

Besmetting kan zich verspreiden over een hyperverbonden financieel systeem van land tot land en van kleinere tot grotere, meer systematisch belangrijke banken. Dalende aandelenkoersen en verlagingen van kredietratings in combinatie met een vertraging van interbancaire transacties, nu kredietrisicobeheerders steeds voorzichtiger worden, zullen de stress op de wereldmarkten overbrengen.

Op dit moment is het een kwestie van vertrouwen of de derde bankencrisis in twee decennia onder controle blijft. De financiële markten zullen de komende dagen en weken de vastberadenheid van beleidsmakers op de proef stellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *