Rusland kocht een miljoen troy ounces (31 ton) goud bij na de invasie van Oekraïne (en is dus niet gedwongen om zijn goud te verkopen)

Na een pauze in de berichtgeving, wierp Rusland recent weer enig licht op de hoeveelheid goud die het land het afgelopen jaar heeft gekocht. In maart 2023 bezat de Russische centrale bank 74,9 miljoen ounces goud ter waarde van $ 135,6 miljard. Dit is een miljoen ounces meer dan de 73,9 miljoen ounces die in februari 2022 werden gerapporteerd – de laatste onthulling vóór de invoering van westerse sancties tegen Rusland.

Rusland’s recente goudaankopen zijn aanzienlijk minder dan die van China. In dezelfde periode van een jaar kocht de People’s Bank of China meer dan 100 ton goud.

Toch is de 31 ton van Rusland nog steeds indrukwekkend, gezien het feit dat sommige analisten debatteerden of het land gedwongen zou worden om een deel van zijn goud te verkopen om zijn groeiende begrotingstekort te dekken.

Het kopen van goud is een opvallende trend, waarbij centrale banken wereldwijd in 2022 het meeste goud ooit hebben gekocht, namelijk 1.136 ton, dit volgens de cijfers van de World Gold Council.

In het voorjaar van 2020 schortte Rusland zijn officiële goudaankopen kort op vanwege de sterke binnenlandse vraag. Sindsdien zijn de aankopen hervat, maar aan een meer gematigd tempo.

Het aandeel van goud in de reserves steeg tot 23,6% tegenover de 21% die een jaar geleden werd gerapporteerd, aldus de centrale bank van het land.

De toename van het aandeel van de goudreserves is in overeenstemming met de impact van westerse sancties, die het vermogen van Rusland om zijn deviezenreserves te beheren, beperken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *