Ron Paul: bankfaillissementen een teken van nog meer problemen in het verschiet

Nadat de Federal Reserve de rentetarieven met nog eens 25 basispunten had verhoogd, verzekerde Fed-voorzitter Jerome Powell iedereen dat de ineenstorting van SVB en Signature Bank geen zwakheden zijn die in het algemeen in het banksysteem voorkomen”. Dat roept bij Ron Paul een vraag op: als dat waar is, waarom heeft de Fed dan het hele banksysteem gered?

Bovendien is de storing in het banksysteem een teken van een veel groter probleem, zoals Ron Paul aangeeft.

Het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) op 10 maart was het op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis. Slechts twee dagen na de ineenstorting van de SVB trad Signature Bank toe tot de recordboeken als het op twee na grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de VS. First Republic Bank leek ook op instorten te staan totdat Bank of America, Citigroup en andere grote banken overeenkwamen om gezamenlijk een reddingsoperatie te financieren.

Ook de grote Zwitserse bank Credit Suisse wankelde op het randje toen het vorige week een kredietlijn van 54 miljard dollar ontving van de Zwitserse UBS Group. Nu is UBS bezig met het overnemen van Credit Suisse. Politici, toezichthouders en financiële ‘experts’ haastten zich allemaal om ons te verzekeren dat deze problemen allemaal werden veroorzaakt door factoren die uniek zijn voor de individuele banken en geen teken waren van een systeemzwakte in het banksysteem.

De bankfaillissementen en bijna-faillissementen zorgden ervoor dat nerveuze banken in één week samen 164,8 miljard dollar leenden uit het kortingsvenster van de Federal Reserve en het Bank Term Funding Program, een nieuw programma dat door de Fed is opgezet om leningen te verstrekken aan banken in moeilijkheden. De Fed heeft dit programma gemaakt, hoewel er zogenaamd geen systeemprobleem is in de banksector.

Hoewel SVB geen reddingpakket ontving, garandeerde de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) het volledige bedrag van alle deposito’s, hoewel het Congres een standaard FDIC-garantie stelde op deposito’s tot 250.000 dollar. Door alle SVB-deposito’s af te dekken, heeft de FDIC de verwachting gewekt bij deposanten bij grote financiële instellingen (en ook bij de instellingen zelf) dat de overheid 100 procent van de deposito’s zal dekken. Dit zal ertoe leiden dat zowel spaarders als banken investeringsbeslissingen nemen die ze normaal niet zouden nemen, waardoor grotere bankfaillissementen worden gegarandeerd, gevolgd door meer reddingsoperaties voor rijke spaarders.

Sommigen hebben de huidige bankfaillissementen, samen met andere tekenen dat de economie op de rand van een grote neergang staat, de schuld gegeven van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Het is waar dat de Fed verantwoordelijkheid draagt. De tariefverhogingen zijn echter niet het probleem. Het probleem is het gemakkelijke geld en het lage- of nulrentebeleid dat de Fed heeft gepusht sinds de ineenstorting van de markt in 2008, die werd veroorzaakt door het uiteenspatten van de door de Fed gecreëerde huizenzeepbel.

De manipulatie van de geldhoeveelheid door de Federal Reserve verstoorde de rentetarieven, die niet meer of niet minder dan de prijs van geld zijn. Dit vertekent de signalen die naar marktspelers worden gestuurd met betrekking tot de werkelijke waarde van investeringen in bepaalde sectoren. Het resultaat is slechte investeringen in die sectoren die een zeepbel creëren. En die bubbel zal onvermijdelijk barsten.

De economische neergang die volgt op het uiteenspatten van een zeepbel is nodig om de economie te zuiveren van de verkeerde investeringen. De correctie zal niet lang duren en de economie zal er sterker uit komen als het Congres, het ministerie van Financiën en de Federal Reserve afzien van het stimuleren” van de economie met federale uitgaven en kunstmatig lage rentetarieven. Overheidsbemoeienis kan echter weer een nieuwe bubbel creëren, die de weg vrijmaakt voor een nieuwe crash.

De nieuwe golf van bankfaillissementen is een indicatie dat de Amerikaanse economie zich in of op de rand van een nieuwe, door de Fed veroorzaakte recessie bevindt. Met naties die proberen een einde te maken aan de status van de dollar als ’s werelds reservevaluta, zou het einde van Amerika’s rampzalige experiment met fiatgeld, en daarmee de verzorgingsstaat, in het verschiet kunnen liggen.

De ineenstorting kan gepaard gaan met sociale onrust en grotere vrijheidsbeperkingen. Het zich uitbreidende autoritarisme kan echter ook een aanzet zijn tot groei in de beweging voor individuele vrijheid, een vrije markt en een beperkte overheid, waardoor de donkere nacht van autoritarisme een voorbode kan worden van een nieuwe dageraad van vrijheid. Dixit Ron Paul.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *