China voert zijn eerste LNG-transactie in yuan uit (maar goud blijft de grotere winnaar in de wereldwijde de-dollariseringstrend)

De rol van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta wordt nog steeds op de proef gesteld nu steeds meer landen handelstransacties in de Chinese renminbi afwikkelen.

Dinsdag maakte de Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange bekend dat het zijn eerste in yuan afgewikkelde handel in vloeibaar aardgas tussen de Chinese National Offshore Oil Corporation en het Franse TotalEnergies heeft afgerond.

Volgens het bericht, dat werd bevestigd door Reuters, wisselde 65.000 ton LNG geïmporteerd uit de VAE van eigenaar. De nieuwste handelsovereenkomst gebeurde tegen de achtergrond dat China de renminbi als internationale valuta vaste voet aan de grond probeert te laten krijgen.

De deal kwam er ook nadat president Xi Jinping begin december naar Saoedi-Arabië reisde om de economische banden met het Midden-Oosten te versterken en de regio aan te moedigen de renminbi te gebruiken om zijn olie- en gashandel af te wikkelen.

Vorige maand ondertekende de People’s Bank of China een memorandum van overeenstemming als de eerste stap in het opzetten van een op yuan gebaseerd clearingsysteem met Brazilië.

Tegelijkertijd is de renminbi het afgelopen jaar de facto de reservevaluta van Rusland geworden sinds het land Oekraïne binnenviel, wat de westerse naties onder leiding van de VS ertoe bracht harde economische sancties op te leggen, waardoor het land werd afgesneden van de westerse financiële markten.

In een artikel dat dit weekend in het collegiaal getoetste Global Policy Journal is gepubliceerd, zei Jim O’Neill, voormalig hoofdeconoom bij de Goldman Sachs Group, dat Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika willen samenwerken om de positie als wereldreservemunt van de Amerikaanse dollar tegen te gaan.

O’Neill, die in eerste instantie het acroniem BRIC bedacht, zei dat het uitbreiden van de associatie een eerlijker wereldwijd systeem met meerdere valuta’s zou kunnen creëren.

“De Amerikaanse dollar speelt een veel te dominante rol in de wereldwijde financiën”, schreef hij. “Telkens wanneer de Federal Reserve Board periodes van monetaire verkrapping of juist versoepeling is begonnen, waren de gevolgen voor de waarde van de dollar en de domino-effecten daarvan door de rest van de wereld dramatisch”, zei O’Neill in de krant.

Samen met O’Neill hebben veel analisten opgemerkt dat de waarde van de Amerikaanse dollar vorig jaar steeg tot het hoogste punt in 21 jaar, wat een aanzienlijke last oplegde aan landen met in dollars luidende schulden en bijna een grote staatsschuldencrisis veroorzaakte.

De opmerkingen van O’Neill zijn in lijn met de groeiende trend van de-dollarisatie in de markt. Hoewel de yuan profiteert van zijn groeiende internationale positie, is goud een duidelijke winnaar geworden.

Vorige week zei de Franse bank Société Générale dat ze haar longpositie in goud in haar multi-asset portefeuille handhaaft vanwege de verwachting van een zwakkere Amerikaanse dollar.

De groeiende dedollariseringstrend kan wel eens de belangrijkste trend van 2023 worden. “De dominantie van de dollar verliest aan kracht door de recente geopolitieke gebeurtenissen. De allocatie van de wereldwijde centrale banken aan goud neemt zienderogen toe”, aldus de analisten. SocGen handhaaft niet alleen een allocatie van 6% in goud in haar portefeuille, maar heeft ook een allocatie van 10% in cash vastgesteld. De bank heeft een weging van 2% in de renminbi binnen zijn kaspositie. De dollarblootstelling is 29%, waarbij 43% van de cash in euro wordt aangehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *