Conflict tussen Rusland en Oekraïne weegt steeds zwaarder op de dollar (en stimuleert dus de goudprijs)

Heel wat analisten, waaronder die van SocGen, merkten recent op dat de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties ervoor hebben gezorgd dat de de-dollariseringstrend aanzienlijk is versneld. De centrale banken kochten vorig jaar een recordaantal van 1.136 ton goud toen ze hun posities diversifieerden, weg van de Amerikaanse dollar.

“Hoe langer het conflict tussen Rusland en Oekraïne duurt, hoe sneller landen die niet op één lijn staan met het westen bereid zullen zijn zich te isoleren van de USD. Dit zal de centrale banken aanmoedigen om door te gaan met hun aankopen van goud op grote schaal.”, aldus de analisten van SocGen.

Tegelijkertijd is de centrale bank van China een van de leidinggevende spelers op de goudmarkt geworden. Het heeft de afgelopen vier maanden meer dan 100 ton goud gekocht.

Goud zal in 2023 beter presteren dan zilver, zo denkt BMO er anderzijds over en dat precies omdat de centrale banken op grote schaal goud zijn beginnen te kopen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *