De goudprijs is in maart met 7% gestegen (de vraag is nu uiteraard wat april zal brengen)

Goud won in maart $ 150 en daarmee was de voorbije maand de beste maand sinds juli 2020. En nu de analisten zien dat de financiële markten de boodschap van de Fed weigeren te geloven, beschikt het goud volgens de analisten over heel wat troeven om nieuwe recordhoogtes in april te bereiken.

De goudprijs sloot maart af net onder de $2.000 per ounce. Dit is een stijging van 7% op maandbasis en 9% year-to-date – de beste maandelijkse prestatie sinds juli 2020 en het beste kwartaalresultaat sinds Q2 2020.

De ineenstorting van Silicon Valley Bank drie weken geleden veroorzaakte een bankencrisis, die de vooruitzichten van de Federal Reserve veranderde van nog meer renteverhogingen naar renteverlagingen.

“Dit zou kunnen uitmonden in een financiële crisis. Er is een grote daling geweest van de marktwaarde van activa in de boeken in de regionale banksector in een aanzienlijk krappere omgeving. Er was niet alleen een verlies aan marktwaarde, maar ook een grote uitstroom van deposito’s van minder restrictieve richting meer restrictieve banken”, vertelde TD Securities global head of commodity strategy Bart Melek.

“De Fed zal minder snel overdreven agressief zijn naarmate we verder in 2023 opschieten.” En zelfs nu de turbulentie afneemt, wordt goud nog steeds op hogere prijsniveaus verhandeld. “Goud is nog niet ver teruggezakt, ook al is de vrees voor een escalatie van de bankencrisis op dit moment aan het afnemen. Dit is een sterk teken en zeer bemoedigend voor de goudstieren”, vertelde Everett Millman, edelmetaalexpert van Gainesville Coins. Of met andere woorden: het is belangrijk dat een stevige correctie in de goudprijs uitblijft.

Hoewel de Fed (nog) niet heeft aangegeven dat het een renteverlaging waarschijnlijk is, beginnen de markten een dergelijk scenario in te prijzen.

Beleggers moeten de binnenlopende macro-economische gegevens goed in de gaten houden, aangezien elk zwakker dan verwacht cijfer wat betreft de economische groei de kans op een renteverlaging dit jaar vergroot.

“Met het stijgende risico op een harde landing van de economie, vergroot dit de kans dat de inflatie sneller daalt en dat betekent dat de Fed voor het einde van dit jaar zou kunnen reageren met renteverlagingen”, aldus ING-topeconoom James Knightley. .

Deze week krijgen traders het werkgelegenheidsrapport van maart. Volgens marktconsensus zal de Amerikaanse economie 240.000 banen hebben toegevoegd en zal het werkloosheidspercentage op 3,6% blijven.

Na de gebeurtenissen in maart verwacht TD Securities dat goud nu gemiddeld $1.975 zal bedragen in Q2, $2.050 in Q3 en $2.100 in Q4.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *