Britse vastgoedmarkt dreigt in te storten (en is dit de voorbode van wat ons ook hier te wachten staat?)

De Britse huizenprijzen daalden in maart met 3,1% op jaarbasis volgens de laatste lezing van de huizenprijsindex van Nationwide. Dit is de grootste jaarlijkse daling sinds juli 2009, wat de bezorgdheid versterkt dat de markt in 2023 met een aanzienlijke vertraging te maken krijgt. In het ergste geval kan die ‘aanzienlijke vertraging’ zelfs in een heuse instorting te eindigen.

De malaise op de woningmarkt begon eind vorig jaar door de turbulentie op de financiële markten als gevolg van het minibudget dat in september 2022 door kortstondig financieminister Kwasi Kwartang werd voorgesteld.

Geconfronteerd met hogere hypotheekrentes en de gestegen kosten van levensonderhoud, blijven kopers zich sindsdien afvragen of het wel een goed moment is om een huis te kopen.

“Het zal voor de markt moeilijk zijn om op korte termijn opnieuw vaart te krijgen, aangezien het consumentenvertrouwen zwak blijft en de gezinsbudgetten onder druk blijven staan door de hoge inflatie”, zegt Robert Gardner, hoofdeconoom bij Nationwide. “Ook de betaalbaarheid van woningen blijft onder druk staan, terwijl de hypotheekrente ver boven de dieptepunten van vorig jaar staat.”

Het Office for Budget Responsibility verwacht dat de huizenprijzen tegen 2024 met 10% zullen dalen als gevolg van het lage consumentenvertrouwen, de druk op de reële inkomens en de hoge hypotheekrente.

De Bank of England (BoE) heeft haar belangrijkste rentetarief verhoogd naar 4,25% en de effectieve rente, of de werkelijke rente die wordt betaald op nieuwe hypotheken, steeg in februari naar 4,24% vergeleken met 1,59% in dezelfde maand een jaar geleden volgens BoE-gegevens.

Kortom: het is een zootje op de Britse vastgoedmarkt en niemand weet waar de huidige koersval zal eindigen. Wat in het UK gebeurt, kan bovendien een voorproefje geven van wat ons hier te wachten staat. De Belgische vastgoedmarkt begint ongemakkelijk te schuifelen en we sluiten een forse prijsval op middellange termijn niet uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *