Prijs voor een wat ruwe olie schiet de lucht in (en horen we daar de inflatiebestrijders niet hardop vloeken?)

De olieprijs is weer in het nieuws na een schokkende productieverhoging door de grote producenten uit de OPEC+-groep. De WTI-futures op ruwe olie stegen gisteren tot boven de $81 per vat bij opening van de handel naar de hoogste prijs sinds eind januari, waarbij het contract voor mei met maar liefst 8% steeg.

Het contract voor Brent-olie voor juni opende op het hoogste niveau in bijna een maand en is met hetzelfde percentage gestegen tot meer dan $ 86 per vat. De beslissing om te productie te verlagen kwam er op een moment dat de VS (om nog maar te zwijgen van de rest van de wereld) nog steeds verstrikt zit in een klimaat van hoge inflatie en het potentieel heeft om het economisch beleid en de monetaire besluitvorming, zoals aanstaande renteverhogingen door de Fed, op zijn kop te zetten.

De productievermindering zal worden geleid door OPEC-kopstuk Saoedi-Arabië, met een totale productieverlaging van in totaal bijna 1,2 miljoen vaten per dag – die in mei begint en tot eind 2023 zal duren. De recente productieverlagingen van Rusland van 500.000 vaten per dag werden eveneens verlengd en mogen toegevoegd worden aan de 2 miljoen vaten per dag die in oktober door OPEC+ offline werden gehaald. Samen betekenen beide verlagingsrondes dat 3% van de olie in de wereld in het afgelopen half jaar van de markt is gehaald. De analisten trokken meteen hun conclusies uit de productieverlaging.

Goldman Sachs heeft zijn olieproductie en prijsprognoses gewijzigd op basis van de aankondiging, die vlak vóór het drukke zomerreisseizoen komt. “De winnaars van de OPEC+-verlagingen zijn Saudi-Arabië, Warren Buffett en EV-fabrikanten, terwijl de verliezers luchtvaartmaatschappijen zijn en de economen die hoopten op een zachte landing voor de economie”, schrijft Logan Kane in een nieuw rapport dat werd gepubliceerd door Seeking Alpha.

De productieverlaging komt ook te midden van een woordenstrijd tussen de regering-Biden en het Koninkrijk Saoedi-Arabië, met rapporten die suggereren dat Washington Riyad boos maakte door te weigeren de Strategic Petroleum Reserve aan te vullen toen de prijzen voor ruwe olie laag waren, dus besloot het Koninkrijk om enige vergeldingsmaatregelen door te voeren.

Het koninkrijk Saoedi-Arabië is een belangrijke partner op het gebied van energie, economie en veiligheid, aldus het Amerikaanse ministerie van Energie, maar de relatie zag er in decennia niet zo gespannen uit als recent. Hoewel buitenlands beleid en energiebeleid vaak met elkaar verweven zijn, hebben de Saoedi’s onlangs stappen ondernomen om lid te worden van de Shanghai Cooperation Organization, miljarden dollars geïnvesteerd in Chinese petrochemische producten en zich zelfs tot Peking gewend om een normalisatieovereenkomst met Iran te sluiten.

Analisten van Goldman Sachs Commodities Research verhoogden alvast de Brent-prognoses met $ 5/bbl tot $ 95/bbl (versus 90 eerder) voor december 2023, en tot $ 100 (versus 97) voor december 2024.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *