Waarom investeerders in deze bankencrisis goud moeten bezitten: er is altijd meer dan één kakkerlak in de keuken

De goudmarkt zal goed ondersteund blijven en de goudprijs zou uiteindelijk een aanhoudende doorbraak boven het niveau van $2.000 per ounce moeten afdwingen, aangezien de grootste bankencrisis sinds de Grote Financiële Crisis van 2008 nog lang niet voorbij is, aldus een bekende econoom.

In een interview zei David Rosenberg, oprichter van Rosenberg Research, dat goud en obligaties twee van zijn topinvesteringen blijven voor 2023, aangezien de bankencrisis de wereldeconomie in een diepe recessie dreigt te duwen.

Rosenberg is sinds december bullish over het goud na de publicatie van zijn vooruitzichten voor 2023.

Rosenberg zei dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de goudprijzen verder zullen stijgen, aangezien de omgekeerde rentecurve een kans van 90% benadrukt dat de economie dit jaar in een recessie terechtkomt.

Hij voegde eraan toe dat een nieuwe bankencrisis de economie over de rand zou kunnen duwen.

“De grote banken zitten goed, ze zijn goed gekapitaliseerd. Ze hebben liquiditeitsbuffers en ze kunnen hier zelfs veel sterker uit komen”, zei hij. “Het probleem zit nu bij de kleine banken en die zijn niet meer zo klein. Tegenwoordig hebben de kleine banken samen $ 7 biljoen aan activa.”

Terwijl de Amerikaanse regering en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) zijn tussengekomen om alle fondsen van de depositohouders bij de banken te garanderen, zei Rosenberg dat de kwaliteit van de activa die bij deze regionale banken worden aangehouden een groot vraagteken blijft.

Terwijl de spanningen over de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank onlangs zijn afgenomen, waarschuwde Rosenberg dat er altijd meer dan één kakkerlak in de keuken is.

“Iedereen is gefocust op depositoverzekeringen, geconcentreerde onverzekerde deposito’s aan de passiefzijde van de balans. Maar weet je, het andere deel van het verhaal is hoe de activa eruit zien?” hij zei. “Niemand praat over de kwaliteit van de activa en dan meer bepaald de traditionele leningen, vooral omdat ze betrekking hebben op bedrijfsleningen voor commercieel onroerend goed, creditcards en autoleningen. Veel van deze leningen worden op regionaal bankniveau aangehouden.”

De Amerikaanse kredietmarkt heeft het afgelopen jaar aanzienlijke volatiliteit gekend toen de Federal Reserve de rente agressief verhoogde met 500 basispunten. Rosenberg merkte op dat de economie net een stijging begint te zien van het aantal wanbetalingen in commercieel onroerend goed, autoleningen en creditcardbetalingen.

Rosenberg zei dat de economische omstandigheden alleen maar zullen verslechteren, aangezien het tot 12 maanden duurt voordat consumenten de effecten van het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve beginnen te voelen. Hoewel de rentetarieven met 5% nog steeds relatief laag zijn in vergelijking met historische niveaus, merkte hij op dat de snelheid van verandering ongekend is.

“Ik weet niet of ik het een echte crisis mag noemen maar we gaan een nieuw hoofdstuk in de kredietcyclus in, van een positieve kredietexpansie naar een negatieve kredietexpansie. Dit zal de recessie versterken die zich al aan het aftekenen was”, zei hij.

Vooruitkijkend naar de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve in mei, zei Rosenberg dat de centrale bank klaar is met het verhogen van de rente. Hij voegde er echter aan toe dat de schade al is aangericht en dat investeerders nu wachten tot de andere schoen valt.

In deze omgeving zei Rosenberg dat de Federal Reserve voor het einde van het jaar gedwongen zal zijn de rente te verlagen. Volgens de CME FedWatch Tool zien de markten 50% kans op een renteverlaging in juni. Tegelijkertijd ziet de markt het potentieel dat de Fed Funds-rente het jaar 100 basispunten lager zou kunnen eindigen dan de huidige niveaus.

“Als de Fed in de tweede helft van dit jaar de rente gaat verlagen, waar wil je dan zijn? Je wilt wat goud bezitten en je wilt wat obligaties bezitten”, zei hij. De reële rentetarieven zullen dalen; de Amerikaanse dollar daalt en daarom presteert goud zo goed.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *