Miljardair Barry Sternlicht zegt dat de inflatie ‘hard’ zal dalen (en bestempelt de Amerikaanse centrale bank als een vrolijke bende gekken

Barry Sternlicht, CEO van Starwood Capital, een fonds met een nettowaarde van 4,6 miljard dollar, zegt dat de inflatie zal dalen – en dat het hard zal gaan.

In een interview met CNBC’s Squawk Box werd Sternlicht gevraagd wat hij zou zeggen in reactie op de jaarlijkse brief van Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase aan de aandeelhouders waarin Dimon schrijft dat de huidige economische omstandigheden meer risico’s op een mogelijk hogere inflatie creëren. Een scenario dat dus hogere rentevoeten inhoudt. Sternlicht gaf toe een grote fan van Dimon te zijn die een van de beste banken ter wereld runt, maar merkte op het niet over alles met hem eens te zijn.

Sternlicht, die een private equity onderneming runt die miljarden aan vastgoedbezit bezit, vertelde CNBC dat hij denkt dat de inflatie hard zal dalen.

Sternlicht verwees naar dalende huurprijzen als reden en het is niet de eerste keer dat de evolutie van de huren duidelijke informatie geeft over inflatie. Tegen het einde van vorig jaar zei Sternlicht dat de economie vanzelf zou vertragen, nadat hij de renteverhogingen van de Federal Reserve als een regelgerechte zelfmoordpoging bestempeld had.

Zelfs daarvoor was hij al een uitgesproken criticus van de Fed geweest en had hij aan Fortune verteld dat Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn vrolijke bende gekken het geloof in het kapitalisme vernietigden en uiteindelijk sociale onrust zouden veroorzaken. Hij hekelde ook het gebruik door de centrale bank van ‘achterhaalde macro-economische gegevens’ die achter de agressieve renteverhogingen zitten. Volgens Sternlicht is het een feit dat de inflatie hard aan het dalen is en ze daalt veel sneller dan ook maar iemand had durven denken.

Onderdak (lees: huur) is een derde van de Amerikaanse CPI, dus als je die incalculeert in de inflatiecijfers zal volgens Sternlicht duidelijk zijn dat de totale inflatie zal dalen en dat zal waarschijnlijk zien gebeuren in de late zomer en de vroege herfst. Hij vervolgde: “Dus: als al het andere gelijk blijft, daalt de inflatie vanaf dan.”

Na in juni een piek van 9,1% te hebben bereikt, is de inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex, vanaf februari vertraagd tot 6%. De index voor onderdak (die veranderingen in de huurprijzen meet) leverde de grootste bijdrage aan de maandelijkse stijging van alle items, goed voor meer dan 70% van de stijging. De huurgroei bleef in februari echter vertragen en markeerde volgens Rent.com de zesde maand op rij met eencijferige stijging op nationaal niveau. De mediane maandelijkse huur steeg met 1,7% maand-op-maand, maar daalde met 0,25% op jaarbasis, volgens het rapport van de site. Op federaal niveau daalden de mediane huurprijzen in 60% van de regionale markten die in het onderzoek zijn opgenomen maand-op-maand en in iets meer dan 16% van de markten jaar-op-jaar.

Hoewel Sternlicht geen commentaar gaf op wat een dalende inflatie betekent voor de vastgoedmarkt, commercieel of residentieel, is het duidelijk dat beide sectoren binnen de sector extreem gevoelig zijn voor renteverhogingen, en als de rente stijgt, kunnen de waarde van onroerend goed dalen. Maar terwijl Sternlicht stelt dat de inflatie aan het dalen is, vreest hij dat we een ernstige recessie tegemoet gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *