Goud kan investeerders beschermen tegen de monetaire chaos van de Fed (maar waarom blijven de goudmijnaandelen achter?)

Ondanks de mislukte poging van goud om naar nieuwe piekkoersen uit te breken, heeft het edelmetaal volgens een marktstrateeg nog steeds ruimte om hogerop te komen.

In een interview zei James Robertson, een analist bij Grant’s Interest Rate Observer, dat de kans dat de Federal Reserve haar meest agressieve verkrappingscyclus ooit zal beëindigen, voor veel volatiliteit op de financiële markten zorgt en dat goud een aantrekkelijke afdekking blijft tegen monetaire politieke chaos.

Hij voegde eraan toe dat de bankencrisis van vorige maand met het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank samen met de ineenstorting van Credit Suisse, een van Europa’s grootste banken, aantoont dat de druk in de wereldeconomie begint toe te nemen en dat de “klinknagels beginnen te knallen”. In het laatste geval hebben we een Angelsaksisch spreekwoord vrij vertaald.

“De monetaire wanorde die we hebben gezien is nog lang niet voorbij, en op dit moment wachten we gewoon af hoe die zich verder zal verspreiden”, zei hij. “Dit zal de goudprijs blijven ondersteunen.”

Robertson’s bullish kijk op goud komt doordat het edelmetaal vorige vrijdag net boven de $2.000 steunhield na een daling van een piek voor de afgelopen 13 maanden die donderdag werd bereikt.

Robertson zei dat goud ruimte heeft om hoger te stijgen, aangezien westerse particuliere beleggers net beginnen terug te springen op de goudtrein. De speculatieve positionering in goud blijft onder de hoogtepunten van augustus 2022, ook al is het bullish momentum de afgelopen weken toegenomen.

Volgens maandelijkse gegevens van de World Gold Council was maart de eerste keer dat de goudmarkt een netto maandelijkse instroom zag in wereldwijde door goud gedekte, op de beurs verhandelde producten, waarmee een einde kwam aan tien maanden van opeenvolgende uitstroom.

Hoewel Robertson optimistisch is dat de goudprijzen tot 2023 zullen blijven stijgen, zei hij dat aandelen van mijnbouwbedrijven een gebied in de goudsector zijn waar hij echte waarde ziet. Hij voegde eraan toe dat goudmijnaandelen aanzienlijk slechter hebben gepresteerd dan het edelmetaal zelf; in een bullmarkt presteert deze sector echter traditioneel beter vanwege zijn hefboomwerking.

Hoewel de NYSE Arca Gold Bugs Index, vergeleken met de prijs van onbewerkt goud, hoger ligt dan het dieptepunt op de lange termijn in 2015, ligt het ver onder het historische gemiddelde; de ratio handelt momenteel rond de 13 punten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *