Opbouw van goudreserves door Rusland is een veiligheidskussen (en daarmee zet het land het westen een flinke pad in de korf)

Rusland bouwt zijn reserves op met activa die het Westen niet kan sanctioneren, zegt de chef van de centrale bank

Rusland bouwt zijn internationale reserves op met activa die het Westen niet kan goed- of afkeuren, citeerde TASS de gouverneur van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina.

De centrale bank structureert haar investeringsstrategie nu met dat in gedachten en noemt dergelijke activa een veiligheidskussen.

“We kunnen ons nu vrij kalm voelen – ons land heeft een ‘veiligheidskussen’ van activa die niet onderhevig zijn aan sancties”, zei Nabiullina dinsdag. “We bouwen reserves op basis van activa die niet kunnen worden gebruikt voor sanctiedruk. En dat heeft tot gevolg dat onze buitenlandse handel is veranderd.”

De gouverneur van de centrale bank voegde eraan toe dat ze werkt aan het vinden van manieren om de bevroren dollar- en euroreserves terug te geven aan Rusland.

Nabiullina wees op een presidentieel decreet dat de terugtrekking van fondsen uit Rusland door niet-ingezetenen uit onvriendelijke landen beperkt en zodoende hebben we een onderhandelingspositie over deze kwestie kunnen afdwingen. We kunnen met andere woorden druk uitoefenen.”, zei Nabiullina.

De verklaring komt terwijl Rusland doorgaat met het herevalueren van de activa die het nog bezit nadat ongeveer $ 300 miljard, ongeveer de helft van de internationale reserves van het land, werden bevroren als gevolg van sancties na de Russische invasie van Oekraïne.

Op basis van de laatste wijzigingen van de bank beschouwt de bank goud, de Chinese yuan en andere vreemde valuta in contanten als veilige opties.

Ondertussen beloofde de G7 de Russische tegoeden bevroren te houden totdat de oorlog in Oekraïne voorbij is. “We zijn vastbesloten dat de soevereine activa van Rusland in onze jurisdicties geïmmobiliseerd zullen blijven totdat er een oplossing is voor het conflict dat de schending door Rusland van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne aanpakt”, aldus de G7-verklaring die dinsdag werd vrijgegeven. “Elke oplossing voor het conflict moet ervoor zorgen dat Rusland betaalt voor de schade die het heeft aangericht.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *