“We gaan veel faillissementen zien”, waarschuwt de voormalige CEO van Home Depot (de Amerikaanse economie is dus erg kwetsbaar)

Bob Nardelli, de voormalige CEO van Home Depot, waarschuwt voor meer faillissementen die de Amerikaanse economie treffen en geeft dewetgevers de schuld voor hun vertraging bij het bereiken van overeenstemming over het schuldenplafond van het land.

“Ik denk dat we veel faillissementen gaan zien, in de aard van Bed, Bath & Beyond. We (lees: de regering in Washington) hebben ervoor gezorgd dat Walmart niet alleen mensen ontsloeg, maar ook winkels sloot. We hebben Accenture mensen laten ontslaan. We hebben Amazon distributiecentra laten sluiten. Dus ik denk dat er een enorm gemengde boodschap is, waar beter naar wordt geluisterd.” zei Nardelli in een interview op 14 april met Fox.

Op dit moment is de complexiteit van de Amerikaanse economie anders dan alles wat ik in mijn 52 jaar business doen heb gezien.

Nardelli stak de schuld bij het onvermogen van het Congres om samen te werken om de Amerikaanse schuldlimiet te verhogen: dat is een last voor bedrijven. Hij zei dat hij absoluut bezorgd is over de situatie.

De voormalige CEO van Home Depot zegt dat hij “voorraadopbouw” ziet in veel openbare en particuliere bedrijven. Hij wees op de periode van 2007-2009 toen de ineenstorting van het bankwezen alles platlegde.

“Ik denk dat we ons in een zeer complexe omgeving bevinden. En natuurlijk voegt dit schuldenprobleem daar alleen maar een extra dimensie aan toe. Het draagt bij aan de zekerheid van onzekerheid, niemand weet wat er gaat gebeuren.”

Het aantal faillissementen in de Verenigde Staten steeg in maart voor de derde achtereenvolgende maand in alle belangrijke sectoren. In totaal werden vorige maand 42.368 nieuwe faillissementen aangevraagd, volgens gegevens van Epiq Faillissement, een leverancier van gegevens, technologie en diensten voor Amerikaanse faillissementsrechtbanken.

Dit is 17 procent meer dan de 36.068 aanmeldingen in maart 2022 en is het hoogste aantal maandelijkse faillissementsaanvragen sinds april 2021.

Uit gegevens van S&P Global Market Intelligence bleek dat er in maart 71 faillissementsaanvragen van bedrijven waren ingediend, een stijging ten opzichte van 58 in de voorgaande maand. Dit is het hoogste maandtotaal sinds juli 2020 en de vierde maand op rij met stijgingen.

Het aantal faillissementsaanvragen in het eerste kwartaal bedroeg 183, wat “meer is dan enige vergelijkbare periode in de afgelopen 12 jaar”, zei S&P Global.

Ondertussen maakte de kredietverlening door banken de grootste duik ooit in de twee weken die eindigden op 29 maart. Commerciële leningen in het land daalden in deze periode met $ 105 miljard – het hoogste sinds 1973. De ineenstorting van de kredietverlening werd ook veroorzaakt door minder vastgoedleningen zoals industriële en commerciële leningen.

Volgens financieel analist Andreas Steno Larsen breken er zware tijden aan voor de Amerikaanse economie. “Er komen steeds meer aanwijzingen dat de door de SVB aangewakkerde bankenstress inderdaad zal omslaan in een recessie, maar in plaats van een snelle en liquiditeitsgedreven recessie, lopen we vanaf de zomer het risico op een kredietcrisis in”, schreef hij in een artikel.

Indicatie van een inkomende kredietcrisis was te zien in de laatste Survey of Consumer Expectations (SCE) van de New York Federal Reserve.

“De perceptie van toegang tot krediet in vergelijking met een jaar geleden is in maart verslechterd, waarbij het aandeel huishoudens dat aangeeft dat het moeilijker is om krediet te krijgen dan een jaar geleden, is gestegen en een recordhoogte heeft bereikt”, aldus een persbericht van 10 april.

“De respondenten waren ook pessimistischer over de toekomstige beschikbaarheid van krediet, waarbij ook het aantal huishoudens dat verwacht dat het over een jaar moeilijker zal zijn om krediet te krijgen, stijgt.”

Naast de kredietcrisis is er een verviervoudiging van het aantal ontslagen van werknemers.

In het eerste kwartaal van 2023 is het banenverlies met 396 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, volgens een rapport van april van het outplacementbureau Challenger, Gray & Christmas, Inc. Het totale aantal banenverlies aangekondigd door Amerikaanse werkgevers tijdens deze periode kwam uit op 270.416, het hoogste aantal voor het eerste kwartaal sinds 2020.

De belangrijkste reden die bedrijven aanhaalden voor het schrappen van banen was de markt of de economische omstandigheden, gevolgd door kostenbesparingen op de tweede plaats.

Na de ineenstorting van de SVB op 10 maart zijn er miljarden dollars weggevlogen van Amerikaanse commerciële banken. Tussen de week die eindigde op 8 maart en 5 april zijn de deposito’s gedaald van $ 16.249,9 miljard naar $ 15.996,7 miljard – een daling van $ 253,2 miljard, gebaseerd op de laatste cijfers van de Fed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *