Nederlandse vastgoedmarkt vertraagt snel (en staat de Belgische hetzelfde lot te wachten?)

Als betrouwbare economische barometer wordt de situatie op de vastgoedmarkt nauwlettend in de gaten gehouden en dat zowel in binnen- als in buitenland. Algemeen wordt aangenomen dat de huizenmarkten tegen de achtergrond van de hogere rentetarieven zullen verzwakken, de vraag is alleen in welk tempo dat zal gebeuren. In Nederland laat de vastgoedmarkt alvast in snel tempo stoom af, zo blijkt uit de cijfers die vorige week werden gepubliceerd.

In het vierde kwartaal van 2022 waren ruim de helft minder transacties op de Nederlandse markt voor nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het (Nederlands) Kadaster en Eurostat.

Bij de nieuwbouwwoningen is het aantal transacties in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het vierde kwartaal ging het om ruim 5300 transacties, 50,6 procent minder dan een jaar eerder. Bij de bestaande koopwoningen daalde het aantal verkopen met 2,8 procent tot ruim 51.000. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen.

In totaal zijn er in het vierde kwartaal 10,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het zevende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

In het vierde kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 6,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 468.000 euro. Dit is lager dan het derde kwartaal, toen was de gemiddelde prijs 475.000 euro.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 5,1 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het derde kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 11,9 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning was lager dan die voor een nieuwbouwkoopwoning in het vierde kwartaal en kwam uit op bijna 416.000 euro.

De indicatoren met betrekking tot de Belgische vastgoedmarkt verslechteren eveneens in snel tempo en dat laat vermoeden dat ook hier de poppen aan het dansen zullen gaan. Het ziet er naar uit dat voor vastgoedmakelaars minder goede tijden zullen aanbreken. Waakzaamheid is dan ook geboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *