De Amerikaanse economie staat voor niets meer of niets minder dan een ’trilemma’ nu de Fed wanhopig probeert de inflatie omlaag te krijgen (zegt Mohamed El-Erian)

Topeconoom Mohamed El-Erian zei dat de Amerikaanse centrale bank met drie grote obstakels tegelijk wordt geconfronteerd.

Beleidsmakers navigeren door een “trilemma van prijsstabiliteit, maximale tewerkstelling maar ook financiële stabiliteit”, vertelde hij aan Bloomberg TV.

Ondertussen staat een inkrimping van de kredietverlening in de banksector gelijk aan een verkrapping van 25-50 basispunten.

De Federal Reserve wordt geconfronteerd met drie grote obstakels, en de recente onrust in de banken maakt het moeilijker om ze aan te pakken, zei Mohamed El-Erian.

“Dit maakt het vermogen van de Fed om door dit trilemma van prijsstabiliteit, maximale tewerkstelling en dus ook financiële stabiliteit te navigeren, veel moeilijker”, vertelde hij donderdag aan Bloomberg Television.

Na het faillissement van Silicon Valley Bank in maart zorgde onrust in de bankensector voor een nieuwe golf van paniek op de financiële markten. In het buitenland werd Credit Suisse overgenomen door UBS vanwege bezorgdheid over de gezondheid van de Zwitserse geldschieter op lange termijn.

Maar El-Erian, de belangrijkste economische adviseur bij Allianz, zei dat de banksector niet echt lijdt aan een crisis, maar in plaats daarvan “trillingen” beleeft, eraan toevoegend dat wat velen een kredietcrisis noemen, meer op een inkrimping van de kredietverlening lijkt.

Een kredietcrisis doet zich voor in de hele economie, terwijl een krimp ongelijker is verdeeld, waarbij kleine bedrijven harder worden getroffen dan grote bedrijven, voegde hij eraan toe.

De inkrimping van de kredietverlening zal een soortgelijk effect op de economie hebben als renteverhogingen door de Fed, gelijk aan ongeveer 25 tot 50 basispunten, schatte El-Erian.

De centrale bank is al meer dan een jaar bezig met een monetaire verkrappingscampagne, waarbij de financieringskosten met 475 basispunten zijn verhoogd om de tientallen jaren hoge inflatie te bestrijden.

Volgens de FedWatch Tool van CME verwachten de markten alom dat de Fed volgende maand de rente met nog eens 25 basispunten zal verhogen en vervolgens zal pauzeren bij verdere verhogingen, waarbij de kans groter wordt dat de rente later in het jaar zal worden verlaagd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *