De inflatie kan afnemen, maar de pensioenfondsen nemen geen enkel risico en kopen goud

De inflatie in de VS zal naar verwachting verder afnemen. De pensioenfondsen nemen echter nog steeds geen enkel risico en veiligheidshalve vergroten ze hun blootstelling aan goud, dit volgens het laatste rapport van een wereldwijd opererend risicomanagementbedrijf.

In een donderdag gepubliceerd rapport zeiden analisten van Ortec Finance dat een studie van Amerikaanse planprofessionals in de publieke sector, die samen meer dan $ 1,3 biljoen beheren, zeiden dat ze er voor 90% zeker van waren dat de inflatie afneemt.

Wereldwijd zei meer dan de helft van de beheerders van publieke pensioenfondsen, met een totaal beheerd vermogen van meer dan 3 biljoen dollar, te verwachten dat de inflatie binnen een jaar 3,3% of lager zal zijn, wat fors lager is dan de enquête van vorig jaar, waar de inflatie naar verwachting hoger zou uitvallen en meer bepaald rond de 6,4% zou liggen. Uit de rondvraag bleek dat slechts 10% van de wereldwijde geldmanagers verwacht dat de inflatie meer dan 6% zal bedragen.

De onderzoeksresultaten komen een week nadat het Amerikaanse ministerie van Arbeid zei dat de consumentenprijsindex de afgelopen 12 maanden minder dan verwacht was gestegen tot 5%.

Hoewel fondsbeheerders optimistisch zijn dat de inflatie lager zal blijven dalen na het bereiken van de hoogste niveaus van vorig jaar in 40 jaar, zeiden de analisten van Ortec dat ze nog steeds geen enkel risico nemen en voor alle zekerheid hun blootstelling aan goud en andere grondstoffen optrekken.

“Er is oprecht optimisme dat lagere inflatie ingeburgerd zal raken en zeer weinig managers verwachten dat deze binnen een jaar of twee zo hoog zal zijn als nu”, zegt Marnix Engels, algemeen directeur Pensioenstrategie bij Ortec, in het rapport.

“Veel pensioenregelingen in de Amerikaanse publieke sector hebben hun balans effectief zo beheerd om lange termijn doelstellingen op het vlak van rendement te bereiken en tegelijkertijd het korte termijn risico van inflatie op te vangen. Strategische beslissingen over activaspreiding worden echter steeds complexer als gevolg van de steeds -toenemend aantal activaklassen en beleggingsstrategieën, en de unieke risico’s die daaraan verbonden zijn”, voegde hij eraan toe.

Volgens het onderzoek zei ongeveer 70% van de ondervraagde fondsbeheerders dat ze van plan waren hun blootstelling aan brede grondstoffen te vergroten; 40% zei specifiek dat ze hun toewijzing aan goud zouden verhogen; in andere alternatieve activa zei 52% van de beheerders dat ze hun toewijzingen aan infrastructuur zouden verhogen. Ondertussen zei 42% dat ze hun blootstelling aan obligaties die bescherming bieden tegen inflatie verhogen.

Commodity-analisten hebben gezegd dat de interesse van hedgefondsen in goud als strategisch actief het edelmetaal boven de $ 2.000 zou moeten blijven ondersteunen en mogelijk de prijzen naar recordhoogtes kan duwen. Analisten merken op dat hun bullish positionering in goud nog steeds relatief laag is in vergelijking met vorig jaar, toen het zijn eerste poging deed om all-time highs te bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *