De goudprijs in Indiase roepie op recordniveau (en dat remt de vraag af)

In Indiase roepie is de goudprijs gestegen tot de hoogste ooit, wat de vooruitzichten voor de vraag van de op één na grootste consument ter wereld tempert.

Dat was vooral duidelijk tijdens de dag van Akshaya Tritiya, dat wordt beschouwd door de meerderheid van de hindoeïstische bevolking van het land als een van de meest gunstige tijden van het jaar om goud te kopen.

“De aankopen waren duidelijk beter in dat feestweekend in vergelijking met de situatie in de afgelopen paar maanden, zei Chirag Sheth, hoofdadviseur bij Metals Focus Ltd. , zei Sheth. Akshaya Tritiya viel dit jaar op 22 april en duurde tot de ochtend van de volgende dag.

De wereldwijde goudprijzen zijn dit jaar sterk gestegen doordat onrust in de banksector de vraag naar een veilig toevluchtsoord aanwakkerde, waardoor de goudfutures in India in april een record bereikten. Het land is goed voor meer dan een vijfde van de wereldvraag naar juwelen, baren en munten, en importeert bijna alle goud, voornamelijk uit Zwitserland en de VAE.

Tenzij de binnenlandse prijzen met 5-10% dalen, zal de vraag in de periode van van april tot juni zwak zijn en zal de totale verkoop dit jaar stabiel tot negatief zijn in vergelijking met 2022, zei Sheth.

“We hebben al een eerder bleek kwartaal januari-maart gehad en ook het huidige kwartaal gaat gebukt onder hoge prijzen”, zei hij. Het verbruik van goud bedroeg vorig jaar 774 ton, volgens gegevens van de World Gold Council.

Hittegolven schaden ook de vraag. Terwijl de maanden april en mei druk zullen zijn voor de uitverkoop vanwege het verlengde trouwseizoen, is extreme hitte een punt van zorg omdat mensen over het algemeen het huis niet uit gaan en alleen ’s avonds naar de winkels gaan, aldus Ashish Pethe , een juwelier en voormalig voorzitter van de All India Gem and Jewellery Domestic Council. India zet zich schrap voor wat dit jaar een heter zomer dan normaal zou kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *