Zimbabwe introduceert door goud gedekte digitale valuta (en wie zal de volgende in de rij zijn?)

De Reserve Bank of Zimbabwe is van plan een door goud ondersteunde digitale valuta te introduceren die als wettig betaalmiddel in het land dient. De verhuizing is een initiatief van de overheid om de lokale valuta te stabiliseren, die is het voorwerp van een aanhoudende depreciatie ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Volgens een rapport van het lokale mediakanaal The Sunday Mail, zal de komst van een door goud gedekte digitale valuta het mogelijk maken om kleine hoeveelheden Zimbabwaanse dollars in te wisselen voor het digitale goudtoken, waardoor meer Zimbabwanen zich kunnen indekken tegen valutavolatiliteit. De gouverneur van de Reserve Bank of Zimbabwe, John Mangudya, zei dat het plan bedoeld is om iedereen een kans te bieden te profiteren van de nieuwe munt.

De valuta van Zimbabwe wordt verhandeld tegen 1.001 ZWL tegen $ 1, maar wordt doorgaans ingewisseld voor 1.750 ZWL in de straten van Harare, de hoofdstad van het land, volgens Bloomberg.

De jaarlijkse consumptieprijsinflatie van het land bereikte in maart het laagste punt in één jaar tijd met 87,6%, een daling ten opzichte van de 92% in februari.

Volgens Mangudya zal de wisselkoers op de parallelmarkt zich naar verwachting stabiliseren nadat de tabakstelers in de komende weken hun betalingen in Amerikaanse dollars hebben ontvangen.

Hij zei dat de huidige volatiliteit van de wisselkoers wordt veroorzaakt door verwachtingen van een groter aanbod van vreemde valuta op de markt als gevolg van het tabaksseizoen.

De monetaire disfunctie in Zimbabwe en het gebrek aan wisselgeld hebben ertoe geleid dat bedrijven hun eigen geld drukken, vaak gewoon op handgeschreven stukjes papier, zodat gebruikers kunnen betalen voor toekomstige aankopen, volgens een rapport van de Wall Street Journal uit maart

Zimbabwe vecht al meer dan tien jaar tegen valutavolatiliteit en inflatie.

In 2009 adopteerde het land de Amerikaanse dollar als munteenheid na een episode van hyperinflatie.

In 2019 werd de Zimbabwaanse dollar opnieuw ingevoerd in een poging de worstelende economie van het land nieuw leven in te blazen.

Vorig jaar besloot de regering de Amerikaanse dollar weer te gebruiken om de stijgende prijzen in het land te beteugelen.

De acceptatie van cryptovaluta is in veel Afrikaanse landen toegenomen als gevolg van economische uitdagingen.

Volgens Chainalysis zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika de snelst groeiende regio voor crypto-adoptie dankzij grensoverschrijdende overmakingen, met meer dan $ 566 miljard aan cryptotransacties tussen juli 2021 en juni 2022, een stijging van 48% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *