Goud zet gewoon een stap terug om weer een vliegende start op te bouwen

Na een maand van enorme volatiliteit in de goudprijs voelen de markten zich nu op hun gemak bij het idee dat de Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rentetarieven. Niet alleen is een verhoging met 25 basispunten voor mei nu stevig in geprijsd, maar de markten hebben nu ook de timing van een mogelijke renteverlaging verschoven naar het einde van het jaar.

Op het hoogtepunt van de bankencrisis van vorige maand hadden de markten al in juni een potentiële renteverlaging in geprijsd, dus het is geen wonder dat de goudprijs vorige week onder de $2.000 per ounce eindigde. Hoewel goud op korte termijn verdere dieptepunten zou kunnen zien, merken analisten op dat de markt nog steeds op schema ligt om dit jaar een recordhoogte te bereiken.

Het is niet verwonderlijk dat sommige beleggers wat winst in goud nemen. Angst voor het breken van de wereldeconomie maakt plaats voor hernieuwde angst voor inflatie. Terwijl de Amerikaanse consumentenprijzen een neerwaartse trend vertonen, is de inflatie acuut voelbaar in het Verenigd Koninkrijk. De consumentenprijsindex van het land liet zien dat de inflatie op jaarbasis relatief stabiel bleef op 10,1% vorige maand. Dit was de zevende achtereenvolgende maand dat de inflatie boven de 10% uitkwam.

Er zijn unieke redenen waarom de inflatie in Groot-Brittannië uitzonderlijk hoog is. Toch geven de gegevens aan dat inflatie een wereldwijd probleem is dat waarschijnlijk verankerd zal raken in de bredere wereldeconomie. Uit de Britse inflatiecijfers bleek dat de voedselprijzen de afgelopen 12 maanden met 19,2% zijn gestegen.

Ondanks specifieke economische problemen voorspelt dit aantal niet veel goeds voor de wereld. Tegen die achtergrond kan de goudprijs de wind in de zeilen blijven hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *