De platinaprijs bereikt niveau van $ 1.100 en beter presteert dan goud en zilver

Beleggers beginnen wakker te worden rond het waardespel van platina nu het momentum de prijs naar het hoogste niveau sinds het begin van het jaar drijft.

De platinaprijs eindigde woensdag boven het niveau van $1.100 per ounce, een stijging van meer dan 4% deze week. Ondertussen zijn de prijzen met 10% gestegen sinds het testen van ondersteuning eind april op $ 1.000 per ounce.

Het edelmetaal presteert beter dan goud en zilver, die deze week op neutraal terrein begeven. Goud is meer dan 9% gestegen ten opzichte van het dieptepunt eind april.

Volgens de World Platinum Investment Council is platina een aantrekkelijk bezit voor beleggers die op zoek zijn naar waarde in de edelmetaalsector.

“Platina is nog steeds ondergewaardeerd in vergelijking met goud en zijn één-op-één vervanger, palladium”, zei Trevor Raymond, CEO van de WPIC, in een commentaar op de stijging van de platinaprijs.

Volgens sommige analisten, terwijl technisch momentum de platinaprijzen opdrijft, heeft de markt ook sterke fundamentals, die een mogelijke duurzame rally in het edelmetaal ondersteunen. Analisten merken op dat verbeterende economische gegevens in China sterker waren dan verwacht, wat een sterke vraag naar platinajuwelen ondersteunde.

Tegelijkertijd blijven verdere stroomonderbrekingen in Zuid-Amerika de productie van platina beïnvloeden.

Analisten merken op dat de laatste rally van platina het explosieve potentieel van het edelmetaal laat zien. Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, beschreef het edelmetaal als Doornroosje op de markt, vanwege de moeilijke oorsprong van het aanbod en gezien zijn deelname aan de groene transformatie is dat potentieel inderdaad enorm.”

“Wat er ontbrak om de markt met de neus op het aanbodtekort te duwen, is de vraag van investeerders via ETF’s. Die vraag lijkt nu terug te keren en nu de prijs binnen enkele dagen goud met 100 dollar overtreft”, aldus Raymond.

Platinum heeft de afgelopen jaren moeite gehad om duurzame investeerders te interesseren vanwege een worstelende autosector. Platina wordt voornamelijk gebruikt in de autosector en is een cruciaal onderdeel in katalysatoren, die worden gebruikt om schadelijke emissies van benzine- en dieselvoertuigen te verminderen.

Analisten merken echter op dat platina ook tot zijn recht komt als onderdeel van de wereldwijde transitie naar groene energie. Het wordt gebruikt als katalysator om water te scheiden in zuurstof en waterstof; de waterstof wordt dan gebruikt als energiebron.

Phillip Streible, hoofdmarktstrateeg bij Blue Line Futures, zei dat als we kijken naar de fundamentele achtergrond van platina, het slechts een kwestie van tijd is voordat de prijzen boven het niveau van 2023 uit januari komen.

“Als de goudprijs naar $ 2.500 gaat, moet platina op zijn minst weer boven de $ 1.200 komen”, zei hij. “Platina, hoewel een edelmetaal, is een belangrijk industrieel metaal en voor sommigen voldoet het aan veel eisen. Het is een van die metalen die je in je portefeuille zou moeten hebben vanwege zijn potentieel.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *