Is de inflatie verdwenen? De stijging van de prijzen voor landbouwgrondstoffen vertellen een ander verhaal (de barbecue dreigt flink duurder te worden)

Het is moeilijk te beweren dat de inflatiedreiging is verdwenen nu de prijzen van landbouwgrondstoffen maar blijven stijgen. De suikerprijzen bevinden zich op het hoogste niveau in 11 jaar; ondertussen zijn de futuresprijzen voor vee (varkens en koeien) op het hoogste punt in acht jaar. Consumenten bereiden zich deze zomer maar beter voor op duurdere barbecues.

Zelfs degenen die geen vlees eten, zitten vast. Deze week publiceerden analisten van Fitch Solutions een rapport waarin staat dat de rijstproductie in 2023 naar verwachting de slechtste jaarlijkse productie in 20 jaar zal meemaken. Volgens Fitch zou de wereld een rijsttekort van 8,7 miljoen ton kunnen zien.

Deze krantenkoppen zullen de Federal Reserve ervan weerhouden haar monetaire beleid binnenkort te versoepelen, wat, zoals we weten, negatief is voor goud.

Hoewel goud op korte termijn enige verkoopdruk zou kunnen ondervinden, merken veel analisten op dat het edelmetaal goed ondersteund blijft. De bankencrisis van vorige maand laat zien dat er niet veel is dat de Federal Reserve kan doen voordat de economie breekt.

Veel analisten hebben opgemerkt dat goud een aantrekkelijke, veilige haven en inflatiehedge blijft.

“De monetaire wanorde die we hebben gezien is nog lang niet voorbij, en op dit moment wachten we gewoon af hoe het zich zal verspreiden”, zei James Robertson, een analist bij Grant’s Interest Rate Observer. “Dit zal de goudprijs blijven ondersteunen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *