Wat zegt de hogere goudprijs over de zwakke dollar? Alles zo blijkt! (de centrale banken wereldwijd komen in opstand tegen de dollar)

De VS hebben hun valuta als wapen ingezet, maar dat brengt een hoge kostprijs met zich mee. De sancties tegen Rusland dreigen zich als een boomerang tegen de VS en dan op de eerste plaats de dollar te keren. En daar profiteert dan weer het goud van. Het oudste en meest traditionele activum, goud, is nu een voertuig geworden van de centrale banken die in opstand komen tegen de dollar.

Tegenwoordig zijn de traditionele commentatoren het er roerend over eens dat een verzwakkende Amerikaanse dollar onmogelijk zijn status als ’s werelds dominante valuta kan verliezen omdat er “geen alternatief” aan de zichtbare horizon is. Misschien wel, maar vertel dat vooral niet aan de vele landen die betrokken zijn in de race om een alternatief voor de dollar te vinden en een dergelijke zelfgenoegzaamheid zal hun zoektocht alleen maar versnellen.

Het belangrijkste voorbeeld op dit moment is goud, dat een stijging van 20 procent in zes maanden heeft laten optekenen. De stijgende vraag wordt niet geleid door de gebruikelijke verdachten: grote en kleine investeerders die zich willen indekken tegen inflatie en lage reële rentetarieven.

In plaats daarvan zijn de grote kopers de centrale banken, die hun bezit aan dollars sterk verminderen en op zoek zijn naar een veilig alternatief. Centrale banken kopen nu meer tonnen goud dan ooit tevoren sinds het begin van de gegevens in 1950 en zijn momenteel goed voor een record van 33 procent van de maandelijkse wereldwijde vraag naar goud. Iets wat we ons een jaar geleden met de beste wil van de wereld niet hadden kunnen voorstellen!

Deze koopboom heeft ertoe bijgedragen dat de prijs van goud naar bijna recordniveaus is gestegen en meer dan 50 procent hoger staat dan wat modellen op basis van reële rentetarieven als richtprijs suggereren. Het is duidelijk dat iets nieuws de goudprijzen opdrijft.

Kijk eens van dichtbij welke centrale banken kopers van goud zijn: 9 landen uit de top 10 bevinden zich in de zone van de ontwikkelingslanden, waaronder Rusland, India en China. Niet toevallig zijn deze drie landen in gesprek met Brazilië en Zuid-Afrika over het creëren van een nieuwe munteenheid om de dollar uit te dagen. Hun onmiddellijke doel: rechtstreeks met elkaar handelen, in hun eigen munt. “Elke nacht vraag ik me af waarom alle landen hun handel op de dollar moeten baseren”, zei de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva onlangs tijdens een bezoek aan China, met het argument dat een alternatief zou helpen “de geopolitiek in de wereld in evenwicht te brengen”.

Zo is het oudste en meest traditionele bezit, goud, nu een voertuig van de opstand van een aantal centrale banken tegen de dollar. In het verleden werden zowel de dollar als goud vaak gezien als toevluchtsoorden, maar nu wordt goud gezien als veel veiliger. Tijdens de korte bankencrisis in maart bleef goud stijgen terwijl de dollar daalde. Het verschil in de beweging van de twee is nog nooit zo groot geweest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *