Tekort aan zilveraanbod bereikt recordhoogte, zilverprijs kan eigenlijk alleen maar stijgen

Met zilverprijzen die boven de $ 25 per ounce blijven, zouden beleggers eindelijk wakker kunnen worden in het besef van een enorm onevenwicht tussen de vraag- en aanbodfundamentals van edelmetalen, omdat de vraag het aanbod blijft overtreffen, volgens het laatste rapport van het Silver Institute. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, kan er eigenlijk alleen maar één ding gebeuren. En dat is natuurlijk een stijging van de zilverprijs.

Woensdag publiceerde het instituut zijn 2023 Annual World Silver Survey en volgens het onderzoek zag zilver vorig jaar zijn belangrijkste marktdeficiet ooit, met een bereik van 237,7 miljoen ounces. Metals Focus, het bedrijf achter het onderzoek, merkte op dat de tekorten in 2021 en 2022 de cumulatieve overschotten van de voorgaande 11 jaar meer dan hebben gecompenseerd.

In een interview zei Philip Newman van het Silver Institute dat de onevenwichtigheid op de markt wordt gedreven door een recordvraag en een stagnerende groei van het aanbod.

Volgens het rapport steeg de wereldwijde vraag vorig jaar naar een nieuwe recordhoogte van 1,242 miljoen ounces, een stijging van 18% ten opzichte van de recordniveaus in 2021. Tegelijkertijd bedroeg de wereldwijde zilvervoorraad 1,004 miljard ounces, ongeveer onveranderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor 2023 zal het aanbod naar verwachting met 2% groeien tot 1,024 miljard ounces.

“De vraag naar zilver was ongekend groot in 2022, en we zeggen dat niet om te proberen sensationele verklaringen af te leggen, het is simpelweg de enige manier is om de markt te beschrijven,” zei Neman. “De zilvermarkt is een nieuw paradigma van tekorten ingegaan dat in 2021 van start is gegaan.”

Vooruitblikkend, verwachten The Silver Institute en Metals Focus dat zilver in 2023 opnieuw een “aanzienlijk tekort” zal boeken, zelfs als het lager is dan de recordhoogtes van vorig jaar. Analisten verwachten dat een solide vraag een markttekort van 1,2023 miljoen ounces zal creëren.

“Dat zou het op een na grootste tekort in meer dan 20 jaar zijn,” zei Newman. “Zelfs als sommige markten niet zo sterk zijn in vergelijking met vorig jaar, wordt nog steeds verwacht dat de vraag zeer robuust zal zijn.”

Het rapport toonde aan dat de industriële vraag de markt blijft domineren, zelfs wanneer uiteindelijk de interesse van beleggers de zilverprijs in beweging brengt. Het rapport vermeldt verder dat de industriële vraag vorig jaar steeg tot een recordhoogte van 556,5 miljoen ounces, een stijging van 5% ten opzichte van 2021. Metals Focus verwacht dit jaar opnieuw een recordjaar, met een industriële vraag die met 4% stijgt tot 576,4 miljoen ounces.

Newman merkte op dat de industriële vraag naar zilver ook in de verdere toekomst naar verwachting gezond zal blijven, zelfs nu de wereldwijde economische activiteit wordt geconfronteerd met de groeiende dreiging van een recessie. Hij wees erop dat de groene energietransitie en de evolutie van elektrische voertuigen de vraag naar zilver zullen blijven stimuleren.

“De energiesector is geen nieuw gebied van vraag naar zilver, maar er zijn veel opwindende groeikansen voor de vraag in deze sector,” zei hij. “De zich ontwikkelende 5G-netwerken zijn niet zilverintensief, maar ze creëren kansen voor opkomende technologie om te groeien naarmate deze meertoegang krijgt tot meer bandbreedte. Al die nieuwe technologie zal voor een deel op zilver draaien.”

Een andere belangrijke pijler van de vraag naar zilver is de sieradenmarkt. De enquête zei dat de wereldwijde vraag naar sieraden vorig jaar een recordhoogte van 234,1 miljoen ounces bereikte, een stijging van 29% ten opzichte van 2021. Hoewel een mogelijke recessie de aankopen van sieraden dit jaar zou kunnen verzwakken, wordt nog steeds verwacht dat de sector 199,50 ounces zal consumeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *