Klinkt deze boodschap niet enigszins vertrouwd in de oren: de Britten sparen niet genoeg voor hun pensioen en gaan een ‘risicovolle’ toekomst tegemoet gaan? (en ja, ook wij zijn aan de beurt)

Een nieuw rapport waarschuwt dat de Britten niet genoeg geld sparen voor hun pensioen. De werknemers in het VK gaan een “risicovolle” toekomst tegemoet als het om hun pensioen gaat, volgens een rapport dat onlangs is vrijgegeven door het Institute for Fiscal Studies. Maar niet alleen de Britten moeten zich zorgen maken, ook wij Belgen kunnen allesbehalve op beide oren slapen. Maar laat ons nu eerst eens naar het VK kijken.

Volgens Romi Savova, CEO van pensioenbeheerplatform PensionBee, zou het verhogen van de pensioenpremies voor werknemers in het VK bovenaan de agenda moeten staan als het gaat om de hervorming van het pensioenstelsel. Wat dus duidelijk niet het geval is.

Het vorige week gepubliceerde rapport schetst de uitdagingen waarmee de toekomstige generaties worden geconfronteerd en stelt onomwonden dat het hele pensioensysteem moet worden herzien.

Bijna 90% van de Britten stopt niet een passend bedrag in hun pensioenpot – volgens het IFS-rapport wordt algemeen aangenomen dat dit ongeveer 15% van het inkomen zou moeten zijn. Vooral mensen met lagere inkomens lopen risico’s omdat ze niet noodzakelijkerwijs voldoen aan de vereisten voor automatische pensioenregistratie.

“Slechts 44% van degenen die £ 5.000 – £ 10.000 per jaar verdienden, nam deel aan een pensioenplan in 2019”, zegt het rapport, vergeleken met 87% van de mensen met een gemiddeld inkomen verdienden (tussen £ 25.000 en £ 30.000) en 92 % van de mensen dat meer dan £ 50.000 verdiende.

Het meeste pensioengeld wordt gespaard via beschikbare premieprogramma’s, waarbij het uiteindelijke bedrag afhangt van hoeveel geld de eigenaar gedurende zijn hele leven heeft bijgedragen en van het succes van zijn beleggingen. Het alternatief is het minder gebruikelijke toegezegde pensioenstelsel, waarbij een gepensioneerde een pensioeninkomen ontvangt op basis van zijn laatste salaris en het aantal jaren dat hij voor zijn werkgever heeft gewerkt.

We hebben nu een grondige herziening van de pensioenvoorziening nodig om ons de kans te geven een toekomst te vermijden die er slechter uitziet dan het heden, zo stelt het Institute for Fiscal Studies.

Steeds meer mensen gaan met pensioen met beschikbare premiepensioenen, wat meer flexibiliteit biedt, maar eigenaren ook de verantwoordelijkheid geeft om de financiën en de bijbehorende risico’s zelf te beheren, aldus het rapport. En daar wil het wel eens fout mee lopen. Zoals ook wij doen, betrouwen veel Britten te veel op de staat. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze het niet redden met hun pensioen.

“Hoewel pensioenvrijheden mensen de mogelijkheid bieden om controle te krijgen over hun eigen financiële situatie, zijn zelfs voor de meest getalenteerde Britten (lees: de hoogopgeleiden) de beslissingen over hoe ze hun pensioen zo idealiter mogelijk opbouwen moeilijk te maken”, zegt de IFS. Het aanleggen van een appeltje voor de dorst wordt vaak aan het toeval overgelaten.

Meer mensen kiezen er ook voor om voor zichzelf te werken, maar er is een “instorting” merkbaar van het pensioensparen bij zelfstandigen, aldus het rapport. “We hebben nu een ingrijpende herziening van de pensioenvoorziening nodig om ons de kans te geven een toekomst te vermijden die er slechter uitziet dan het heden”, aldus het IFS-rapport.

Volgens Romi Savova, CEO van pensioenbeheerplatform PensionBee, zou het verhogen van de pensioenpremies voor werknemers in het VK bovenaan de agenda moeten staan als het gaat om de hervorming van het pensioenstelsel.

De meeste mensen in het VK hebben automatisch recht op een staatspensioen, dat momenteel £ 203,85 per week is. Voor de meeste gepensioneerden betekent dit een grote daling van de levensstandaard voor midden- en hoge inkomens die tijdens hun leven geen geld in een particulier pensioenfonds hebben gestort, aldus de IFS.

De gemiddelde pensioenleeftijd in het VK is momenteel 66 jaar, wat betekent dat het pensioen van een man gemiddeld nog eens 19 jaar van zijn leven moet dekken, terwijl een vrouw genoeg geld moet hebben gespaard om nog eens 21 jaar mee te kunnen als ze uit dienst gaat, aldus het rapport. gegevens over levensverwachting van het Office for National Statistics.

De pensioenleeftijd zal volgens de ONS tussen 2044 en 2046 worden verhoogd tot 68 jaar, wat zonder hervormingen alleen maar een uitdagender pensioenklimaat zal creëren, aldus Nigel Peaple, directeur beleid en belangenbehartiging bij de IFS.

Zelfs als mensen genoeg geld in hun pensioen stoppen, is er veel discussie over hoe dat geld wordt gebruikt en of het op de juiste plaatsen wordt geïnvesteerd om het rendement te maximaliseren.

De recente verschuiving in het gedrag van de obligatiemarkten op de internationale financiële markten betekent bijvoorbeeld dat de samenstelling van toegezegd-pensioenregelingen moet veranderen, aldus Nicholas Lyons, burgemeester van de City of London. Dit is een groot probleemdat dringend moet worden aangepakt tegen de achtergrond van de veranderde situatie op de financiële markten.

“Vermogensbeheerders hebben jarenlang succesvol kunnen beleggen in vastrentende instrumenten omdat we al 20 jaar in een rally op de obligatiemarkt zitten”, zei Lyons tegen CNBC. “Maar de nieuwe inflatieomgeving in combinatie met hogere rentetarieven betekent dat daar verandering in is gekomen”, zei hij.

“We moeten investeren in de reële economie, dus dit is een tijd waarin we niet moeten kijken naar wat er de afgelopen 15 jaar is gebeurd en zeggen dat dit voor altijd zo zal doorgaan. We moeten dit als uitgangspunt beschouwen”, voegde hij eraan toe. Of met andere woorden: voor de opbouw van de pensioenen zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden. Maar we hoeven geen beschuldigende vinger uit te steken naar de Britten: ook in ons land is in dat verband de frank (die goede, oude frank) nog niet gevallen. Het SOS pensioenen weerklinkt hier ook luid en duidelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *