Eggflatie eindigt met koersval voor de aandelen Cal-Maine (of hoe eieren nog steeds een centrale rol spelen in het inflatieverhaal)

Op dinsdag verlaagde de zakenbank Stephens Inc. het advies voor de aandelen van de bekende eierverkoper Cal-Maine Foods van overwogen naar neutraal, dit vanwege een toenemende bezorgdheid over de dalende groothandelsprijzen voor eieren. De eierprijzen zijn de afgelopen weken werkelijk ingestort.

Die eierprijzen daalden in maart met bijna 11%, zei het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics woensdag, na een daling van 7% in februari nadat recordhoge prijzen tijdens de winter werden opgetekend.

De daling is grotendeels te wijten aan een herstel van de eierproductie en een zwakkere consumentenvraag, zegt Brian Moscogiuri, wereldhandelsstrateeg bij Eggs Unlimited, een eierleverancier.

Analist voor de sectoren basisconsumptiegoederen, voedsel- en agribusiness en kruidenierswaren/c-stores Ben Bienvenu stelde in een recente telefonische vergadering met Urner Barry, een marktonderzoeksbureau dat groothandelsprijzen voor levensmiddelen volgt, dat de trends in de groothandelsprijzen voor eieren in de VS op zijn zachtst gezegd somber zijn. Daar ging een indrukwekkende stijging aan vooraf, in zoverre dat er zelfs sprake was van ‘eggflatie’ (vrij vertaald: inflatie van de eierprijzen).

De voedselprijzen in het algemeen zijn in 2022 fors gestegen, een stijging die in 2023 werd verder gezet. Een van de voedingsproducten met de hoogste prijsstijging zijn eieren. Uit gegevens voor januari 2023 blijkt dat de prijs van eieren in de EU gemiddeld 30% hoger lag dan in januari 2022.

In februari waren eieren in Nederland dan weer gemiddeld 26,3% duurder dan een jaar eerder. De eierprijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen, maar sinds een aantal weken is een correctie op gang gekomen. Ook in de rest van de wereld moeten consumenten meer betalen voor eieren. Door de hogere prijs nam ook de exportwaarde toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De eierprijzen waren begin 2023 historisch hoog, vooral als gevolg van sterk stijgende kippenvoerkosten. Ook de aanvoer van eieren is kleiner geworden door de vogelgriep, wat weer van invloed is op de prijs. De prijzen van de kruidenierswaren stegen over de hele linie, maar de stijging was minder sterk dan die van eieren. Voedingsmiddelen waren in februari 18,4 procent duurder dan een jaar eerder.

Bienvenu is een van de weinige Wall Street-analisten die Cal-Maine volgen. Hij zei dat instortende eierprijzen de inkomsten van de eierproducent dreigen te drukken, die vorig kwartaal een omzet boekte die meer dan het dubbele was van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van het bedrijf steeg met meer dan 700% tot $323 miljoen.

De aandelen van Cal-Maine zijn met 19% gedaald, de grootste maandelijkse daling sinds september 2008. De analist verlaagde zijn koersdoel van $67 naar $60. Aandelen worden momenteel verhandeld rond de $ 49.

Sinds 6 februari kelderde de index van groothandelsprijzen voor eieren van ongeveer $ 4,65 naar $ 2,01. Nu staat de index op .887 cent.

Bienvenu zei dat een cruciale factor voor beleggers in aandelen Cal-Maine het de gaten te houden van de mogelijke terugkeer van de vogelgriep is: “Hoewel er zich zeker nog gevallen kunnen voordoen, en dat zou een negatieve invloed hebben op de productie en bijgevolg resulteren in hogere prijzen, denken we dat het op dit moment verstandig is om niet langer aan te raden om nieuw geld in eieren te investeren.” Of daarmee een einde komt aan de eggflatie of de inflatie van de eierprijzen, moet nog worden afgewacht.

De detailhandelsprijzen voor eieren in supermarkten in zowel Europa als de VS zijn al beginnen te dalen nadat de ergste uitbraak van vogelgriep ooit de binnenlandse eieren leggende vogelpopulaties vorig jaar verwoestte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *