Hoe de strijd tegen de inflatie niet moet worden gevoerd: Argentijnse centrale bank verhoogt haar basisrente met 10% (inflatie zit al boven 100% en rente zit boven 90%)

De Argentijnse centrale bank verhoogde donderdag volgens twee onafhankelijke bronnen haar referentierentetarief met 10 procentpunten tot 91% in een poging de hoge inflatie te bedwingen en de koers van de peso, die op de zwarte markt fors is gedaald, te stabiliseren.

Nu de Argentijnse inflatie meer dan 100% bedraagt, had de centrale bank van het land vorige week de rente al met 300 basispunten verhoogd tot 81% in een poging het onder controle te krijgen.

“Er wordt een stijging van 1.000 basispunten verwacht en de Leliq (rente) zal stijgen tot 91%”, vertelde een bankbron gisteren aan Reuters, eraan toevoegend: “Vandaag doet de BCRA (centrale bank) nog maar eens een forse inspanning wat de rente betreft.”

Een tweede bron, een adviseur bij de centrale bank die niet bij naam genoemd wilde worden, zei dat de raad van bestuur had ingestemd met een verhoging van het tarief tot 91%. Het officiële SIOPEL elektronische handelsplatform voor banken weerspiegelde de toename en handelaren bevestigden dit nieuws.

Het nieuws over de scherpe renteverhoging tilde de koers van de peso op de zwarte markt op, de munt steeg donderdag met 1,3% tot 463/468 per dollar, wat echter nog steeds meer dan 100% lager was dan de officiële wisselkoers van 222 per dollar.

Een hogere rente biedt meer prikkels voor spaarders om hun geld in peso’s te houden, wat de lokale munteenheid versterkt, maar weegt op lenen en economische groei.

“De tariefsverhoging is een veelbelovende maatregel, maar komt helaas te laat”, zegt Sergio Chouza van het adviesbureau Sarandí.

Leonardo Chialva, een andere analist, zei dat de verhuizing een “patch” zou zijn die voorlopig rust op de markten zou kunnen brengen, maar de onderliggende problemen niet zou oplossen. Vooral nu de regering onder druk staat om uitgaven te doen voorafgaand aan de algemene verkiezingen in oktober.

“Het onderliggende probleem is het fiscale probleem en de remedie die nodig is, is moeilijk te realiseren in een verkiezingsjaar.”

Argentinië, een belangrijke wereldwijde leverancier van granen en rundvlees, kampt met een inflatie die in maart boven de 104% uitkwam. Analisten voorspellen dat de prijzen dit jaar met zo’n 110%-130% zullen stijgen. De peso-valuta verliest ook snel aan waarde ten opzichte van de dollar.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft een lening programma van $ 44 miljard met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat als doelstellingen omvat om een positieve reële rente te hebben, de inflatie in toom te houden en zijn schaarse deviezenreserves opnieuw op te bouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *