Hoger dan verwachte winst bij Newmont Corporation

Newmont Corp boekte donderdag een winst over het eerste kwartaal die de verwachtingen van Wall Street overtrof, aangezien ’s werelds grootste goudzoeker profiteerde van hogere prijzen voor het gele metaal.

De gemiddelde prijs van goud, dat eens te meer opnieuw wordt beschouwd als een veilige haven, steeg over de verslagperiode met 7,8% en piekte tijdens het gerapporteerde kwartaal op meer dan $ 2.000 per ounce vanwege de vrees voor de stabiliteit van het financiële systeem na een bankencrisis en voor een mogelijke recessie.

De gemiddelde gerealiseerde goudprijs van Newmont was $ 1.906 per ounce, hoger dan $ 1.892 per ounce een jaar eerder.

De all-in sustaining costs (AISC) van goud, een belangrijke maatstaf voor de industrie die de totale productiekosten weergeeft, stegen van $ 1.156 per ounce naar $ 1.376 per ounce.

Het in Denver, Colorado gevestigde Newmont zei echter dat de toerekenbare goudproductie voor het eerste kwartaal daalde tot 1,27 miljoen ounces van 1,34 miljoen ounces een jaar eerder.

Op aangepaste basis boekte het bedrijf een nettowinst van 40 cent per aandeel voor het kwartaal eindigend op 31 maart, een daling ten opzichte van 69 cent per aandeel een jaar eerder. Maar volgens de gegevens van Refinitiv versloeg het de gemiddelde schatting van analisten van 33 cent per aandeel.

Newmont zit midden in een fusie van 19,5 miljard dollar met de Australische gouddelver Newcrest Mining Ltd. Newcrest heeft inmiddels de boeken geopend voor due diligence.

Tom Palmer, CEO Newmont zei donderdag in een analistengesprek dat het bedrijf, terwijl het zijn due diligence van Newcrest voortzet, gedisciplineerd zal blijven wat betreft de kapitaalallocatie.

De due diligence-periode duurt vier weken en is in april van start gegaan. Palmer gaf aan dat zodra dit proces is afgelopen en als de bedrijven een bindende overeenkomst ondertekenen, de fusie begin 2024 zou kunnen worden afgerond.

Een van de due diligences zal betrekking hebben op de veiligheidscultuur in de mijnen van Newcrest, aldus het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *