Britse voedselinflatie stijgt tot 17,5% in maart (en dat belooft niet veel goeds voor de Belgische inflatie)

Volgens de laatste gegevens van de analysegroep Kantar bereikte de Britse voedselinflatie 17,5% in maart 2023 – het hoogste niveau ooit geregistreerd door Kantar.

De stijgende kosten van voedsel zijn een van de ‘plakkeriger’ factoren gebleken die de inflatie stimuleren, en huishoudens worden nu geconfronteerd met een gemiddelde stijging van £ 837 in hun jaarlijkse winkelrekeningen. We zullen onze lezers maar de omrekening in euro besparen, zo niet schrikken ze zich nog een hoedje.

Gegevens van het Office for National Statistics (ONS) tonen ook de impact van de stijgende prijs van boodschappen op de portefeuilles van consumenten.

Wat drijft voedselinflatie? De prijzen stijgen het snelst voor melk, eieren en margarine, zei Kantar. Maar de prijzen voor verse groenten en fruit stijgen ook vanwege slechte oogsten in Europa en Noord -Afrika.

“De consensus onder verschillende studies die de prijzen in de voedingswinkels volgen, is dat de inflatie in de voedingssector voorlopig niet te stoppen is en het blijft een van de meest pijnlijke en zichtbare aspecten van inflatie voor veel huishoudens,” zei Myron Jobson, senior analist bij Interactive Investor.

“Er is geen ontsnappen aan die voedselinflatie als onderdeel van wat het voedt, gezien de prijssprongen in alledaagse larderproducten, zoals melk, pasta, brood en eieren.”

Naast stijgende supermarktrekeningen hebben de Britse huishoudens op dit moment te maken met tal van andere problemen, waaronder hogere hypotheekbetalingen en huurprijzen voor huurders. Bovenop deze factoren gaan in april zowel energierekeningen als de belastingrekeningen van de gemeente omhoog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *