Les Flamants van Henri Rousseau onder de hamer bij Christie’s

In mei is Christie’s vereerd om Les Flamants, een buitengewoon zeldzaam meesterwerk van Henri Rousseau, aan te bieden in Christie’s 20th Century Evening Sale tijdens de Spring Marquee Week.

Geschat op $ 20.000.000 – 30.000.000 staat dit schilderij op het punt om het veilingrecord voor de kunstenaar te resetten, veel meer dan het huidige record van $ 4,4 miljoen dat drie decennia geleden werd gevestigd bij Christie’s London. Les Flamants komt naar Christie’s uit de nalatenschap van Payne Whitney Middleton, het werk is sinds 1949 in de familie.

Max Carter, vice-voorzitter van Christie’s, 20th and 21st Century Art, merkt op: “Henri Rousseau, een legende onder de Parijse avant-garde, is misschien wel de zeldzaamste grote kunstenaar van de 19e en vroege 20e eeuw. Van de minder dan 240 toegeschreven olieverfschilderijen in de definitieve catalogus van Dora Vallier en Henry Certigny is het aantal schilderijen in privébezit waarvan de herkomst op Rousseau is terug te voeren op twee handen te tellen, waaronder slechts één monumentaal oerwoudgezicht, Les Flamants, dat jarenlang in de woonkamer van Joan Whitney Payson heeft gehangen kamer tegenover Van Gogh’s Irissen. In 1954, vijf jaar nadat de familie Les Flamants verwierf, werd Rousseau’s The Dream naar verluidt de duurste aanwinst in de geschiedenis van het MoMA. Destijds was een van Rousseau’s meesterwerken dat op de markt verscheen eenmalig evenement dat zich maar een keer in een mensenleven voordoet.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *