Amerikaanse banksector is na overname van First Republic nog niet uit de problemen (want waarom moest het allemaal zo snel gaan?)

De bewering van Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, dat de recente onrust in de banksector effectief is beëindigd door de redding van First Republic, kan enigszins voorbarig zijn geweest, zo suggereerde een vooraanstaande analist op Wall Street.

JPMorgan Chase won een weekendveiling voor de omstreden regionale geldschieter nadat deze in beslag was genomen door het California Department of Financial Protection and Innovation en zal bijna al de deposito’s en een meerderheid van de activa van de bank verwerven.

“Er zijn maar een beperkt aantal banken die op deze manier buitenspel stonden”, zei Dimon tegen analisten in een telefoongesprek kort nadat de deal met First Republic was aangekondigd. “Er is misschien nog links of rechts een kleinere bank in moeilijkheden, maar dit lost ze vrijwel alle problemen op”, zei Dimon. “Dit deel van de crisis is voorbij.”

De recente financiële instabiliteit heeft een andere verontrustend probleem toegevoegd voor de centrale banken, die de rentetarieven agressief hebben verhoogd om de inflatie te beteugelen, waardoor enkele van de slecht beheerde posities van bepaalde banken aan het licht kwamen die niet hadden verwacht dat de financiële omstandigheden zo sterk zouden verkrappen.

De Amerikaanse Federal Reserve zal morgen woensdag haar laatste monetaire-beleidsbeslissing bekendmaken, en verschillende beleidsmakers van de centrale bank hebben herhaald dat ze zich richten op het terugdringen van de inflatie, zelfs als dit betekent dat de economie in een recessie terechtkomt.

David Pierce, directeur strategische initiatieven bij het in Utah gevestigde GPS Capital Markets, vertelde dinsdag aan CNBC dat de zwakke punten van de financiële sector mogelijk ernstiger zijn dan de berichten van bankiers en beleidsmakers suggereren.

“Als je naar de politieke kant van het verhaal luistert, zou je geloven dat er echt geen probleem is omdat het allemaal wordt gedekt door de FDIC-verzekering, maar daar moet geld worden ingebracht en de FDIC verzekert deposito’s ver boven wat de verzekeringsdekking’, aldus Pierce.

De FDIC heeft geschat dat de kosten voor het instorten van het depositoverzekeringsfonds van First Republic ongeveer $ 13 miljard zullen bedragen, aanzienlijk hoger dan de geschatte $ 2,5 miljard voor Signature Bank maar onder de schatting van $ 20 miljard voor het oplossen van Silicon Valley Bank.

Pierce suggereerde dat de plotselinge aard van de ineenstorting van First Republic en de overhaaste reddingsoperaties voor de bank er op zouden kunnen wijzen dat de centrale bank en de regelgevers misschien niet voldoende de vinger aan de pols houden om ervoor te zorgen dat kleinere  banken toegang blijven hebben tot voldoende geld.

“Ik vraag me af waarom er zo snel een oplossing voor First Republic moest worden gevonden, het werd allemaal afgelopen weekend bedisseld. Hadden ze First Republic niet kunnen blijven financieren en extra kapitaal kunnen geven door te leningen kunnen verstrekken die hen door deze moeilijke tijd zouden hebben geholpen? Er is mijn inziens een reukje aan dat het zo snel moest gebeuren. Ik sluit niet uit dat er nog maar slecht nieuws op komst is.”, aldus nog Pierce.

Die mening is ook de beurs van Wall Street toegedaan, want vanwege de weer toegenomen vrees voor de banken doken de koersen gisteren weer fors in het rood. Anderzijds veerde de goudprijs tot vanmorgen ruim $ 2.026.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *