Turkije verkoopt zijn goudreserves om aan de stijgende binnenlandse vraag te voldoen

De Turkse centrale bank bouwt haar goudreserves af om te helpen voldoen aan de hoge binnenlandse vraag na het terugdringen van de invoer van edele metalen in februari, meldde Bloomberg.

Turkije heeft het afgelopen jaar een sterke stijging van de vraag naar goud gezien toen burgers het edelmetaal omarmden als een hedge tegen inflatie, die vorig jaar op een bepaald moment meer dan 85% bedroeg en tegen de devaluatie van de lokale valuta.

Uit de gegevens van de centrale bank bleek dat de goudreserves de afgelopen zeven weken met 9% zijn gedaald.

Turkije verkocht in maart ook 15 ton goud, meldde de World Gold Council. Dit was de eerste maandelijkse netto verkoop sinds november 2021 en verlaagde de reserves van het land tot 572 ton.

De goudconsumptie van Turkije kende vorig jaar een enorme sprong, waarbij de centrale bank van het land de grootste goudkoper van alle centrale banken was.

De officiële goudreserves van Turkije stegen vorig jaar met 148 ton tot 542 ton, wat volgens de gegevens van de World Gold Council het hoogste niveau ooit opgetekend in Turkije.

Bovendien bereikte de Turkse goudimport uit Zwitserland in januari het hoogste record ooit, met een totaal van 58,3 ton ter waarde van 3,6 miljard dollar.

In februari heeft Turkije maatregelen genomen om de stijgende goudimport te beteugelen.

De verlaging was het gevolg van de groeiende invoer van goud die direct bijdroeg aan het Turkse tekort op de lopende rekening, dat in februari aanzienlijk negatief bleef en uitkwam op 8,78 miljard dollar. In januari zag Turkije een recordtekort van 10 miljard dollar.

Dit baart de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zorgen, die zich opmaakt voor de verkiezingen van volgende maand.

Het plan om de import te beteugelen werkt, met de laatste Zwitserse douanegegevens van maart die laten zien dat de export naar Turkije is gedaald tot 10.748 kg. Dit was een dramatische verschuiving nadat er in februari 43.217 kg uit Zwitserland werd geïmporteerd.

2 gedachten over “Turkije verkoopt zijn goudreserves om aan de stijgende binnenlandse vraag te voldoen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *