Ray Dalio: de VS en China staan op ‘de rand van een economische grondstoffenoorlog’ (en dat belooft niet veel goeds)

De VS en China staan op de rand van oorlog, waarschuwde miljardair en oprichter van Bridgewater, Ray Dalio, in een open brief die hij op LinkedIn schreef.

“We staan aan de vooravond van een economische hulpbronnenoorlog”, schreef de oprichter van ’s werelds grootste hedgefonds vorige week. En de twee naties zijn niet in staat om te onderhandelen, zodat een oplossing niet voor de hand ligt.

Dalio wees erop dat de twee naties dicht bij een sanctieoorlog en/of militaire confrontatie staan. En hoewel geen van beide partijen een conflict wil, is zo’n conflict toch vrij waarschijnlijk. “A) beide partijen staan zeer dicht bij de rode lijnen van de ander, b) beide partijen gebruiken het uiterste om de ander te pushen met het risico elkaars rode lijnen te overschrijden en c) de politiek zal de komende 18 maanden waarschijnlijk leiden tot meer agressief gedrag. ‘, schreef Dalio.

De komende 18 maanden zullen namelijk bijzonder riskant zijn nu de VS aan het verkiezingsseizoen van 2024 beginnen en daar hoort nu eenmaal gespierde taal bij, voegde hij eraan toe.

“Omdat China en de VS al op de rand van oorlog staan, zal het zeer riskant zijn om de komende 18 maanden hard tegen China op te treden.”

De wereldorde verandert en alle landen raken verstrikt in de herschikking op basis van middelen. Dalio geeft het voorbeeld van de Micron Technology-case.

“De VS hebben de Zuid-Koreaanse regering al gevraagd om haar twee grote chipproducenten (Samsung Electronics en SK Hynix) te beïnvloeden om de verkoop aan China niet te verhogen als Micron wordt verboden zijn chips in China te verkopen. Wat Zuid-Korea in dit en andere geval doet, zullen de betrekkingen van het land met de Verenigde Staten en China bepalen’, zei hij. “Deze dynamiek verandert snel van allianties.”

Een ander voorbeeld zijn de veranderende relaties van Saoedi-Arabië met de VS, China en Rusland.

“In een omgeving waarin men zaken wil doen met ‘vrienden’, verschuiven handel en investeringen meer naar bondgenoten dan naar kosteneffectieve bronnen. Ook belangrijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld lithium, kobalt, zeldzame aardmetalen, wafers en cellen in zonne-energietechnologie, enzovoort, spelen volgens Dalio een belangrijke rol in het verhaal.

De oprichter van Bridgewater drong er ook bij de VS en China op aan om specifieke regels overeen te komen als er oorlog zou uitbreken om het conflict in te dammen. Bijvoorbeeld door af te spreken elkaars troepen niet te doden, niet op elkaars land te vechten en geen kernwapens te gebruiken.

“Als er een militaire oorlog uitbreekt, zou het goed zijn om overeenkomsten te hebben zoals 1) het leger van geen enkele partij zal soldaten van de andere partij direct doden, 2) er zal niet gevochten worden op het land van de andere partij, en 3) geen van beide partijen zal kernwapens inclusief cyber- en ruimtewapens gebruiken.”, zei hij. “Het is te hopen dat op die manier, als er oorlog komt, deze wordt ingedamd. Maar zekerheid daaromtrent kan niet gegeven worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *